Antena 3 CNN Economic Biz News Au trecut 3 ani de la declanşarea crizei economice mondiale. Vezi cum a început totul

Au trecut 3 ani de la declanşarea crizei economice mondiale. Vezi cum a început totul

Au trecut 3 ani de la declanşarea crizei economice mondiale. Vezi cum a început totul
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    15 Sep 2011   •   10:11

Astăzi se împlinesc trei ani de la izbucnirea crizei economice mondiale, generată de căderea uneia dintre cele mai puternice bănci din lume.

Pe 15 septembrie 2008, banca americană Lehman Brothers a declarat oficial falimentul, iar unda de şoc a lovit pieţele bursiere din Asia şi Europa.

Românii au început să simtă imediat efectele crizei. Cu toate acestea, timp de mai bine de un an, guvernanţii au ieşit la rampă cu declaraţii liniştitoare.

Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a fost primul care a încercat să dea asigurări că economia românească nu va fi lovită de criza pornită din America.

"România nu va fi afectată de criza financiară de pe pieţele americane. Măsurile care sunt luate în sistemul bancar românesc, felul în care
funcţionează băncile româneşti, ne fac să fim feriţi de efectele acestei crize financiare", spunea fostul premier al României, Călin Popescu-Tăriceanu, pe 22 septembrie 2008.

A urmat guvernatorul Băncii Naţionale, la mai puţin de o lună, timp în care temerile începeau să crească, iar companiile de pe piaţa românească stăteau în expectativă şi îşi îngheţau proiectele.

"Banca Naţională a României îşi reiterează şi aici, în faţa dvs, punctul de vedere, conform căruia aceste tensiuni, fenomene de criză, nu
au afectat şi nu credem că au potenţialul să afecteze direct economia şi sectorul bancar din ţara noastră", declara, pe 14 octombrie 2008,
guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

La începutul anului 2009, era deja clar că România este atinsă de criză. Au început tăierile drastice de bugete, îngheţarea salariilor şi suspendarea proiectelor de extindere în cele mai multe domenii. Chiar şi atunci, însă, au venit mesaje liniştitoare. De data aceasta, din partea preşedintelui.
 
"România nu va fi la fel de afectată de criza economică aşa cum sunt alte state europene", ne liniştea preşedintele Traian Băsescu, pe 26 ianuarie 2009.

Apoi, în toamnă, când piaţa resimţea din plin unda de şoc a crizei, companiile strângeau cureaua, făcând disponibilizări în masă, iar concedierile au atins serios şi sectorul bugetar, premierul a venit cu asigurări pentru cei angajaţi la stat.

"Nu avem probleme cu plata salariilor şi pensiilor în România. Vreau să îi asigur pe toţi bugetarii că salariile astăzi în plată nu vor scădea, nu vor fi diminuate prin intrarea în vigoare a legii salarizării unitare, a personalului plătit din fonduri publice", afirma premierul Emil Boc, pe 1 octombrie 2009.

A fost ultima declaraţie optimistă din partea premierului, referitoare la salariile bugetarilor, înainte de a decide tăierea lor cu 25 % în vara anului următor.

 


×
Subiecte în articol: criza economica banci
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close