Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Trei consortii au depus oferta pentru Romgaz, iar brokerii de la BT au intrat pe ultima suta de metri in cursa. Rusii de la Renaissance au vrut sa mearga impreuna cu BNP Paribas si Swiss Capital, dar in final deal-ul a cazut

Trei consortii au depus oferta pentru Romgaz, iar brokerii de la BT au intrat pe ultima suta de metri in cursa. Rusii de la Renaissance au vrut sa mearga impreuna cu BNP Paribas si Swiss Capital, dar in final deal-ul a cazut

    Trei consortii au depus oferta pentru Romgaz, iar brokerii de la BT au intrat pe ultima suta de metri in cursa. Rusii de la Renaissance au vrut sa mearga impreuna cu BNP Paribas si Swiss Capital, dar in final deal-ul a cazut
Sursa foto: Foto: widephotos.com
de Catalin Ciocan    |    16 Ian 2012   •   12:35
“Greii” din lumea finantelor la nivel global – Goldman Sachs, JP Morgan si Citibank, alaturi de banci si brokeri locali, au depus azi ofertele pentru intermedierea ofertei Romgaz, o tranzactie estimata la peste 400 milioane de euro. Pe ultima suta de metri a intrat in cursa si BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, care a intrat in consortiul format din JP Morgan, UniCredit CAIB, Alpha Finance si Alpha Bank.

Celelalte consortii sunt Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeisen Capital & Investment, Intercapital Invest (subcontractor) si respectiv, Citibank, Societe Generale, BRD si ING Bank.

Consortiul castigator ar urma sa fie anuntat in maximum trei saptamani, potrivit unor experti din piata de capital. Avand in vedere ca in ceea ce priveste experienta fortele sunt relativ echilibrate, diferenta o va face probabil oferta financiara, au mai spus aceiasi experti.
De oferta de la Romgaz s-au mai aratat interesati si rusii de la Renaissance Capital, care castigasera anul trecut mandatul pentru intermedierea ofertei Petrom, cea mai mare din istoria Bursei de la Bucuresti, cu o valoare estimata in jurul a 500 milioane de euro. Oferta de la Petrom a esuat insa, iar desi la momentul respectiv oficialii statului au spus ca nu au nimic de reprosat consortiului condus de Renaissance Capital, ulterior au inceput sa apara tot mai multe semnale potrivit carora statul nu ar dori sa reia oferta tot cu acel consortiu. Esecul ofertei Petrom a fost pus pe seama conditiilor nefavorabile de piata, dar unele voci au acuzat si lipsa de experienta a bancii de investitii din Rusia pe pietele occidentale.

Surse din piata de capital au precizat ca rusii au tatonat terenul si pentru oferta Romgaz, intr-un consortiu alaturi de BNP Paribas si Swiss Capital (fosta KBC Securities), cea mai mare casa de brokeraj locala. Discutiile insa s-au “racit” spre sfarsitul anului trecut.

Oferta de la Romgaz este asteptata sa aiba loc in luna iunie, dupa alte doua tranzactii, prin care statul va incerca sa vanda pachete de 15% din Transelectrica si Transgaz. Marimea tranzactiei, de cateva sute de milioane de euro, implica pentru intermediari costuri estimate la 1-1,5 milioane de euro. Romgaz a fost in 2010 cea mai profitabila companie de stat, cu un profit net de 155 milioane de euro la o cifra de afaceri de 850 milioane de euro. De asemenea, perspectiva companiei este una foarte buna, daca luam in calcul ca valoarea de piata a gazelor produse de Romgaz este de aproape trei ori mai mare decat pretul la care vinde catre clienti de pe piata interna. Pe de alta parte, imaginea companiei a fost afectata de donatia de 400 milioane de lei pe care Romgaz a fost obligata sa o faca catre bugetul de stat si care a fost puternic contestata de Fondul Proprietatea, principalul actionar minoritar al societatii. Subiectul a ajuns si in paginile publicatiei britanice Financial Times.

Celelalte doua tranzactii din prima parte a anului sunt oferte de cateva zeci de milioane de euro fiecare. Oferta de la Transelectrica este intermediata de BCR, Intercapital Invest si Swiss Capital. Mandatul pentru intermedierea ofertei Transgaz a fost castigat de Raiffeisen Capital & Investment, Wood & Co. si BT Securities.

Statul roman are in plan pentru acest an sa vanda pachete de actiuni la cele mai importante societati din portofoliu pentru finantarea deficitului bugetar. Un alt obiectiv anuntat de Guvern este dezvoltarea pietei de capital locale, prin marirea numarului de investitori.

×
Subiecte în articol: Romgaz oferta bursa
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close