Antena 3 CNN Economic Biz News Business Comisia Europeană cere scăderea preţurilor şi la apelurile telefonice interne

Comisia Europeană cere scăderea preţurilor şi la apelurile telefonice interne

Comisia Europeană cere scăderea preţurilor şi la apelurile telefonice interne
Sursa foto: telefon mobil
08 Mai 2009   •   11:41

Comisia Europeană, care a impus o scădere a tarifelor de roaming, încearcă să obţină şi o ieftinere a apelurilor interne, vizând taxele pe care operatorii de telefonie mobilă le facturează între ei, relatează AFP.

Bruxelles-ul vrea o scădere a sumelor facturate către operatorul persoanei care iniţiază apelul de către operatorul persoanei sunate. Acestea sunt de "patru până la cinci ori mai mari" decât costurile transmiterii apelului, pe care trebuie să le acopere, a explicat joi comisarul pentru concurenţă Neelie Kroes. Ea urmăreşte să le aducă la nivelul costurilor reale până la sfârşitul anului 2012.

Din punctul de vedere al comisarului pentru telecomunicaţii, Viviane Reding, acest lucru va duce la o "scădere a preţurilor apelurilor pentru consumatori", pentru că aceste tarife "sunt, în cele din urmă, incluse în facturile de telefonie în întreaga lume".

Concret, CE a stabilit o metodă de calcul destinată organelor naţionale de reglementare, care să permită să reducă aceste tarife la 1,5, până la trei eurocenţi minutul, faţă de 8,55 de eurocenţi în medie în prezent.

În prezent, acest tarif perceput pentru apelurile între reţele este mult mai mic în cazul apelurilor către telefoane fixe, ceea ce reprezintă o "subvenţie indirectă", de înţeles la începutul telefoniei mobile, dar care nu mai poate fi justificată în prezent, a subliniat Reding, precizând că măsura propusă de Bruxelles va antrena şi o reducere a acestor diferenţe.

De pe urma sistemului actual profită, în primul rând, marii operatori de telefonie mobilă, pentru că mai multe apeluri intră în reţelele lor.

"Operatorii istorici folosesc aceste tarife ca pe o maşină de făcut bani", a acuzat Neelie Kroes. "Zeci de societăţi din Europa impun costuri inutile pentru sute de milioane de clienţi", a adăugat ea.

Spre deosebire de tarifele percepute pentru folosirea unui telefon mobil în străinătate, pe care Bruxelles-ul le-a plafonat deja, "această escrocherie nu este evidentă pentru consumatori", a insistat Kroes. "Dar problema este şi mai importantă", pentru că afectează toate apelurile, a afirmat ea. Potrivit Bruxelles-ului, consumatorii europeni ar putea economisi mai puţin de două miliarde de euro până în 2012.

Operatorii, în mod clar mai puţin entuziaşti, avertizează de mai multe luni că vor trebui să compenseze din alte părţi. De exemplu taxând primirea apelurilor, aşa cum fac deja americanii. Europenii plătesc atunci când sunt sunaţi numai în roaming.

În septembrie, numărul unu mondial în telefonie mobilă, grupul britanic Vodafone, a avertizat că 40 de milioane de europeni, care folosesc cartele preplătite şi care primesc mai multe apeluri decât iniţiază, ar putea renunţa la telefoanele mobile.

Fără să i se opună, CE consideră schimbarea "foarte improbabilă". "Un operator care ar schimba acest lucru ar risca să îşi piardă clienţii în favoarea concurenţei", a amintit Bruxelles-ul joi.

"Recomandarea" prezentată joi nu are caracter obligatoriu, dar unele ţări, precum Franţa şi Italia, au început deja să scadă aceste tarife de interconectare. Altele, mai puţin cooperante, precum Bulgaria, Spania sau Germania, se află deja sub supraveghere, iar Kroes nu a exclus posibilitatea lansării unor proceduri antitrust. "În cazul în care comisarul Kroes şi comisarul Reding pun această recomandare pe masă, ea trebuie luată în serios", a subliniat Reding.
Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close