Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income: Cu cât ne-am îndatorat până acum şi de unde mai ia Guvernul bani

Daily Income: Cu cât ne-am îndatorat până acum şi de unde mai ia Guvernul bani

Daily Income: Cu cât ne-am îndatorat până acum şi de unde mai ia Guvernul bani
16 Ian 2014   •   10:27

Misiunea FMI vine săptămâna viitoare Bucureşti pentru a doua evaluare a acordului de tip stand-by, în valoare de 2 miliarde de Euro, încheiat la mijlocul anului trecut. Guvernul vrea ca board-ul FMI să aprobe două evaluări ale acordului, după ce preşedintele Traian Basescu a refuzat să semneze ultima scrisoare de intenţie şi s-a opus introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi la carburanţi.

Şeful statului nu s-a răzgândit însă în această privinţă şi a avertizat din nou Guvernul.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta spune că dacă această măsură nu se va aplica, vor exista alte renunţări, cu impact mai mare asupra populaţiei. 

Guvernul nu a discutat cu FMI despre cele trei luni de amânare a aplicării accizei, însă lucrurile vor fi clare abia la rectificarea bugetară din luna iulie. Până atunci, Executivul mizează pe trendul ascendent al creşterii economice, estimată şi de Banca Mondială în jurul valorii de 2,5%.

Anul acesta ţara are de achitat şi nişte datorii mai mari decât cele din 2013. Aproape 5 miliarde de euro către FMI, Uniunea Europeană şi Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Pentru a acoperi nevoile de finanţare, România va contracta în 2014 noi împrumuturi de până la 13 miliarde de Euro, ceea ce înseamnă că va acumula datorii noi, într-un ritm de 1.800 de lei pe secundă. Datoria publică a României ar putea ajunge astfel la peste 270 miliarde de Lei, adică la o valoare apropiată de 14.000 de Lei per cap de locuitor.

Citeşte şi:

Elena Cristian, redactor-şef Income Magazine: Din 2007, datoria statului a crescut de 5 ori


×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close