Antena 3 CNN Economic Biz News Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat al doilea acord pentru Grecia

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat al doilea acord pentru Grecia

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat al doilea acord pentru Grecia
Sursa foto: Foto: dw.de
de M.Z.    |    13 Mar 2012   •   11:59

Miniştrii de Finanţe din zona euro şi-au dat avizul final, luni seară, pentru cel de-al doilea acord de asistenţă în problema Greciei şi şi-au îndreptat atenţia asupra Spaniei, cerând guvernului de la Madrid să-şi asume o ţintă mai ambiţioasă de deficit bugetar pentru acest an, potrivit Reuters.

"După cum s-a convenit, zona euro şi FMI vor angaja finanţare suplimentară oficială de 130 miliarde euro pe perioada 2012-2014", a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, forumul miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Încheierea schemei de restructurare parţială a datoriilor de stat ale Greciei a permis miniştrilor de Finanţe din zona euro să acorde aprobarea finală pentru cel de-al doilea program de asistenţă externă a statului elen, menit să ajute Atena să se finanţeze până în 2014.

Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat din zona euro, a finalizat luni conversia obligaţiunilor deţinute de creditorii privaţi în titluri cu maturitate mai îndelungată, cu o valoare nominală cu peste 50% mai scăzută, datoria statului elen fiind astfel redusă cu mai mult de 100 miliarde euro.

Potrivit lui Juncker, din cauza participării în număr mare a creditorilor privaţi ai Greciei la conversia de obligaţiuni, datoria ţării ar trebui să scadă până în 2020 la 117% din PIB, faţă de ţinta oficială de 120,5% din PIB asumată anterior. În prezent, datoria de stat a Greciei este de aproximativ 160% din PIB.

Astfel, odată cu aparenta rezolvare a problemelor urgente ale Greciei, oficialii zonei euro şi-au îndreptat atenţia către Spania. Guvernul spaniol a modificat recent ţinta de deficit bugetar pentru acest an la 5,8% din PIB, faţă de obiectivul de 4,4% din PIB asumat anterior faţă de partenerii europeni, după ce Cabinetul anterior a ratat cu o marjă semnificativă ţinta stabilită pentru 2011 - 8,5%, faţă de 6% din PIB.

Eurogroup este de părere că Spania ar trebui să încerce să atingă în acest an o ţintă de deficit de 5,3% din PIB, pentru a putea spera că anul viitor se va încadra în plafonul UE de 3% din PIB, conform angajamentelor asumate de Madrid.

Citeşte şi Grecia se vinde pe bucăţi. Hotelierii au scos la vânzare circa 1.000 de hoteluri în valoare totală de 290 de milioane de euro.

Grecia, în pragul disperării. Insula Corfu - de vânzare, Acropolele - de închiriat.



×
Subiecte în articol: zona euro acord Grecia Spania datorii
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close