Antena 3 CNN Economic Biz News Oraşul Detroit se prăbuşeşte şi trage băncile europene după el. Instituţiile bancare au înregistrat pierderi de sute de milioane de dolari

Oraşul Detroit se prăbuşeşte şi trage băncile europene după el. Instituţiile bancare au înregistrat pierderi de sute de milioane de dolari

Oraşul Detroit se prăbuşeşte şi trage băncile europene după el. Instituţiile bancare au înregistrat pierderi de sute de milioane de dolari
Sursa foto: Foto: newsfixnow.com
22 Iul 2013   •   11:29
Falimentul oraşului Detroit ar putea provoca pierderi de sute de milioane de dolari pentru băncile europene, în condiţiile în care acestea confruntă în continuare cu urmările deciziilor greşite luate în perioada imediat anterioară crizei financiare mondiale, arată o analiză Wall Street Journal.

Problemele datează din anul 2005, când Detroit căuta surse de finanţare pentru fondurile de pensii ale angajaţilor municipalităţii, ale poliţiştilor şi pompierilor. Autorităile au apelat la UBS, cel mai mare grup financiar elveţian, care s-a folosit de influenţa în rândul băncilor europene pentru a promova o emisiune de obligaţiuni de 1,4 mliarde de dolari efectuată de Detroit.

Diverse bănci europene au preluat atunci titluri de 1 miliard de dolari, iar operaţiunea s-a reperat în 2006, sumele fiind similare. Aflaţi în căutare de noi surse de venit, creditorii din Europa s-au aventurat departe de pieţele cunoscute, convinşi că au găsit active cu dobânzi atractive şi un grad de risc aparent redus.

În urmă cu o săptămână, Detroit a solicitat protecţie faţă de creditori sub umbrela legii falimentului municipal din SUA. Printre creditorii oraşului se numără două bănci naţionalizate din Germania şi Belgia, ale căror pierderi trebuie acoperite din fonduri publice, informează Mediafax. 

În Germania, o agenţie guvernamentală care se ocupă de restructurarea activelor bancare naţionalizate deţine obligaţiuni emise de Detroit cu o valoare nominală de 200 milioane de dolari. Dexia, banca franco-belgiană naţionalizată în urma crizei financiare, deţine de asemenea titluri de sute de milioane de dolari.

UBS, care a avut în ultimii ani pierderi de aproximativ 50 miliarde de dolari şi a primit un bailout de la guvernul elveţian, a înregistrat deja deprecieri semnificative ale expunerii pe Detroit şi se pregăteşte pentru noi tăieri. Într-o situaţie similară se află şi divizia de investiţii a grupului american Bank of America.

UBS şi celelalte bănci implicate în emisiunea de obligaţiuni din 2005 au câştigat comisioane în valoare totală de 46,4 milioane de dolari, iar municipalitatea Detroit ar fi avut de plată dobânzi de 827 milioane de dolari în cei 20 de ani de rulare a titlurilor.



 

×
Subiecte în articol: Detroit
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close