Antena 3 CNN Economic Biz News Ratingul de ţară al Statelor Unite s-ar putea reduce. Planul de salvare a băncilor, modificat radical

Ratingul de ţară al Statelor Unite s-ar putea reduce. Planul de salvare a băncilor, modificat radical

Ratingul de ţară al Statelor Unite s-ar putea reduce. Planul de salvare a băncilor, modificat radical
13 Noi 2008   •   11:37

Ratingul de ţară al Statelor Unite ar putea fi, în curând, redus, din cauza datoriei mari, acumulate, potrivit unui analist financiar, citat de postul CNBC. Deocamdată, secretarul Trezoreriei Americane, Henry Paulson a anunţat, miercuri, că şi-a modificat radical planul de salvare a băncilor. Vestea nu a fost deloc bine primită la burse: cursurile şi-au accentuat căderea liberă, mai întâi, miercuri, la New York, iar în ultimele ore pe pieţele financiare din Asia.
Anunţul secretarului american de finanţe a modificat, practic, cu 180 de grade direcţia iniţială a planului de salvare a băncilor. Cele 700 de miliarde de dolari alocate de Congres vor fi folosite, în primul rând, pentru cumpărarea acţiunilor băncilor cu probleme, nu pentru răscumpărarea activelor neperformante ale acestora. Secretarul a explicat că schimbarea este urmarea directă a evoluţiei situaţiei de pe piaţă.
?Nu voi cere niciodată iertare pentru schimbarea abordării sau a strategiei, atunci când se schimbă situaţia. Cred că scuzele ar trebui să vină de la cei care nu se schimbă odată cu împrejurările. Deci cred că vom acţiona rapid şi în forţă ca să tratăm situaţia aşa cum este?, a declarat Paulson.
O parte dintre fonduri ar putea fi folosite şi pentru susţinerea accesului consumatorilor la credite şi reducerea numărului de locuinţe confiscate pentru neplata ipotecilor. Schimbarea planului nu a fost bine primită la burse, unde atmosfera este deja sumbră.
?Problema este că se schimbă regulile în timpul meciului şi cred că investitorii se tem că e vorba, din nou, de o abordare de genul "văzând şi făcând" pentru rezolvarea problemei?, e de părere Paulson.
Pieţele financiare au primit, miercuri, alte veşti proaste: producţia industrială a scăzut puternic în zona euro, iar vânzările de sfârşit de an se anunţă foarte proaste în Statele Unite şi în alte părţi ale lumii. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a cerut ţărilor dezvoltate să-şi reducă ratele dobânzilor, în speranţa relansării creşterii economice.

Antena3

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close