Antena 3 CNN Economic Biz News Ungaria cere 190 miliarde de euro pentru est-europeni

Ungaria cere 190 miliarde de euro pentru est-europeni

Ungaria cere 190 miliarde de euro pentru est-europeni
Sursa foto: euro ajutor
01 Mar 2009   •   15:24

Ungaria a propus duminică elaborarea unui plan de susţinere în valoare de 160 - 190 de miliarde de euro pentru sectorul financiar al ţărilor din Europa de Est, pentru a evita apariţia unei noi "cortine de fier" în Europa.
"Nu trebuie să permitem ca Europa să fie divizată de o nouă cortină de fier", a declarat premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, înaintea întâlnirii de la Bruxelles cu liderii mai multor ţări din Europa de Est. Mini-summitul se desfăşoară înaintea unei reuniuni a liderilor tuturor celor 27 de state membre UE, care are ca scop reafirmarea unităţii în faţa crizei economice,transmite AFP.
Ungaria sugerează crearea unui Program european de stabilizare şi integrare pentru Europa de Est, care să dispună de fonduri în valoare de 160 - 190 de miliarde de euro, alocate de Fondul Monetar Internaţional (FMI), bănci europene - Banca europeană de Investiţii (BEI), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) - şi guverne ale ţărilor UE.Până în prezent, Ungaria vorbise despre suma de 100 de miliarde de euro.
Propunerea lui Gyurcsany depăşeşte cu mult suma anunţată vineri de BERD, BEI şi Banca Mondială pentru băncile şi companiile din Europa de Est, care se ridică la 24,5 miliarde de euro pe doi ani,, scrie Mediafax.
"Este cea mai mare provocare cu care se confruntă Europa în ultimii 20 de ani", de la căderea Cortinei de Fier, a spus premierul ungar.
Şeful guvernului ungar a subliniat că ţările din Europa Centrală şi de Est sunt deosebit de afectate de criza financiară şi economică, iar sectoarele lor financiare sunt tot mai fragile, odată cu retragerile de capital.
Gyurcsany a avertizat că, în lipsa unui plan de ajutor, există riscul unei crize generalizate care ar afecta şi ţările din Zona euro. Aceste ţări au investit mult în Europa de Est de la căderea comunismului, în special cumpărând bănci locale.
Susţinerea financiară ar trebui însoţită de o procedură accelerată de aderare la Zona euro pentru ţările din Europa de Est care au devenit membre UE în 2004, pentru ca acestea să beneficieze rapid de umbrela protectoare a monedei unice, a mai spus Gyurcsany. Această idee este susţinută şi de Polonia.
Propunerea lui Gyurcsany depăşeşte cu mult planul anunţat vineri de BERD, BEI şi Banca Mondială, destinat băncilor şi companiilor din Europa de Est şi având o valoare de 24,5 miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close