Antena 3 CNN Economic Câtă energie electrică consumă un laptop lăsat în priză şi cât plăteşti în plus la factură

Câtă energie electrică consumă un laptop lăsat în priză şi cât plăteşti în plus la factură

Un laptop băgat în priză, fie că este necesar ca el să se încarce, fie că îl uităm acolo, încarcă factura la energie electrică.

Câtă energie electrică consumă un laptop lăsat în priză şi cât plăteşti în plus la factură
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    28 Oct 2022   •   16:00

Laptopurile, în general, consumă mai puțină energie decât computerele de birou, având în vedere că sunt concepute să funcţioneze cu ajutorul unei baterii. 

Aşadar, ele sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, în general. În plus, laptopurile au rareori o placă video puternică și folosesc adesea o grafică integrată, care necesită mai puțin consum de energie electrică.

Consumul de energie electrică al unui computer variază în funcție de modelul lui, respectiv dacă este laptop sau desktop:

- Un desktop folosește în medie 200 W/oră atunci când este utilizat (difuzoare și imprimantă incluse). Un computer care este pornit opt ​​ore pe zi folosește aproape 600 kWh anual, ceea ce înseamnă 50 kWh lunar.

- Un laptop consumă între 50 și 100 W/oră atunci când este utilizat, în funcție de model. Un laptop care este pornit opt ​​ore pe zi folosește între 150 și 300 kWh.

- În modul stand-by, consumul de energie atât al unui desktop, cât și al unui laptop scade la aproximativ o treime. 

Şi modul stand-by consumă energie electrică

Consumul de energie al unui computer depinde de model și de modul în care este utilizat. De exemplu, un laptop folosește doar o treime din energia electrică utilizată de un desktop:

- Un desktop complet folosește în medie 200 de wați oră (Wh). Aceasta este suma consumului mediu pe oră al computerului propriu-zis (171 W), al modemului de internet (10 W), al imprimantei (5 W) și al difuzoarelor (20 W). Presupunând că un computer este pornit timp de opt ore pe zi, consumul anual ajunge la 600 kWh, deci cam 50 kWh pe lună. 

- Un laptop folosește considerabil mai puțin: între 50 și 100 Wh pe care îl are, în funcție de model. Dacă este utilizat timp de opt ore pe zi, consumul variază deci între 150 și 300 kWh/an. Un calcul simplu arată că este vorba de 12,5 - 25 kWh/lună.

- În stand-by, consumul de energie atât al unui computer desktop, cât și al unui laptop scade la aproximativ o treime. Punerea monitorului în stand-by reduce consumul acestuia cu 15%. Dacă monitorul este oprit complet, atunci, desigur, nu consumă nicio energie, potrivit energuide.be.

Laptopurile mici, cum ar fi notebook-urile, au în general o capacitate a bateriei de 30-50Wh. Pe de altă parte, laptopurile mai mari, cu cerințe mai mari de putere de procesare sau cu ecrane HD, au adesea baterii de peste 70Wh.

Cât consumă un laptop băgat în priză şi cât plătești în plus la factură

Dacă aveţi un laptop acasă pentru a lucra opt ore pe zi, el consumă circa 19.2 kWh pe lună. Încărcarea completă înseamnă 80 waţi pe oră, adică un consum pe oră în jur de 0.080 kWh în consumul de energie electrică. 

Astfel, timp de opt ore, consumul este de 0,640 kWh. Mergând mai departe, ajungem la un consum de 19.2 kWh pe lună. 

Calculat la preţul pieţei, adică 0.8 lei pentru 1 kWh, înseamnă 19.2 kWh x 0.8 lei = 15,36 lei pe lună. Preţul creşte dacă în casă sunt mai multe astfel de dispozitive.

La acest consum, contează dimensiunea bateriei, precum și rata de utilizare a energiei electrice.

De asemenea, în cazul celor care au un consum lunar mare de kilowaţi, peste 255-300, preţul pe kWh este mai mare decât valoarea de 80 de bani calculată mai sus. În aceste situaţii, costul energiei electrice pentru un laptop va fi mai mare de 15,36 lei şi va fi calculat la preţul kilowattului din contract.

Sunt câteva aparate electrocasnice, cele mai utilizate, pe care oricine le are în casă şi care consumă foarte mult curent electric, în funcţie de tipul lor.

Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie.

Astfel, electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energia electrică în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât unele facturi întârzie, iar kilowattul s-a scumpit.

Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close