Antena 3 CNN Economic Câți români vor fi despăgubiți după inundații și cum se obțin banii

Câți români vor fi despăgubiți după inundații și cum se obțin banii

Ministrul Muncii a declarat, ieri, în direct la Antena 3 CNN, că cei afectaţi de inundații vor primi despăgubiri de la Guvern, iar hotărârea va fi aprobată în următoarea şedinţă a executivului.

Câți români vor fi despăgubiți după inundații și cum se obțin banii
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    19 Iun 2023   •   10:45

Inundaţiile au distrus peste 400 de case doar în judeţul Dolj. Însă, numărul celor despăgubiţi va fi extrem de mic având în vedere că nici 20% dintre ei nu au casele asigurate.

Totuşi, ministrul Muncii a declarat ieri în direct la Antena 3 CNN faptul că cei afectaţi vor primi despăgubiri de la Guvern, iar hotărârea va fi aprobată în următoarea şedinţă a executivului.

Până primesc banii de la stat, cei care au asigurarea obligatorie trebuie să parcurgă o serie de paşi pentru a primi cei maxim 20 de mii de euro de la asigurator.

Citește și: Prăpăd făcut de vremea rea: Iașiul s-a transformat în Veneție. În Dolj, sute de oameni au rămas fără case

Ce pași trebuie să parcurgă românii afectați de inundații pentru a fi despăgubiți

Pentru a beneficia de banii de la asigurator, cei afectați trebuie, în primul rând, să ceară o dovadă de pagubă de la autoritățile locale.

O echipă pentru situații de urgență trebuie să constate paguba, în maximum 30 de zile. Cu această dovadă se deschide dosarul de daună.

Mai apoi trebuie contactat asigurătorul care va trimite la rândul sau un agent constator care va evalua paguba.

Este important de știut că asiguratorul trebuie contactat în maximum 60 de zile de la producerea pagubei.

Sumele maxime oferite ca despăgubiri

Sumele maxime oferite sunt: 10.000 de euro pt case din chirpici și 20.000 de euro pentru casele construite din materiale tratate termic.

Cei care nu au asigurare obligatorie nu beneficiază de despăgubiri. Prin lege, se intezic despăgubirile pentru reconstrucție de la bugetul local sau central. în cazul în care păgubitul nu are asigurare obligatorie.

Așadar, cei fără asigurare primesc doar ajutoarele de urgență: maxim 7.000 de lei pentru nevoi urgențe.

În ceea ce privește mașinile distruse de ape, copaci sau stâlpi căzuți, doar cele cu CASCO primesc despăgubiri. Nici aici situația nu este mai fericită: doar 1 din 10 mașini au sigurare tip CASCO. Ceilalți proprietari se pot îndrepta către primarii pentru a primi bani, însă nu este sigur dacă și în cât timp vor primi banii.

În ceea ce privește casele, doar 20 la sută dintre români au casă asigurată obligatoriu, conform datelor PAID. În zonele cele mai afectate, procentul este chiar mai mic: Mehedinți 9,8%, Gorj 12%, Dolj, 14,5%. În Capitală procentul este 37,6% la sută. 

×
Subiecte în articol: despăgubiți inundatii bani romani
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close