Antena 3 CNN Actualitate Prăpăd făcut de vremea rea: Iașiul s-a transformat în Veneție. În Dolj, sute de oameni au rămas fără case | Codul galben afectează jumătate din țară

Prăpăd făcut de vremea rea: Iașiul s-a transformat în Veneție. În Dolj, sute de oameni au rămas fără case | Codul galben afectează jumătate din țară

Fenomenele meteo extreme continuă să afecteze România și în acest început de săptămână.

Prăpăd făcut de vremea rea: Iașiul s-a transformat în Veneție. În Dolj, sute de oameni au rămas fără case | Codul galben afectează jumătate din țară
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iun 2023   •   08:39

În prezent, este în vigoare o alertă Cod Galben de vreme rea în jumătate de țară, iar meteorologii anunță furtuni puternice şi grindină.

Alerta meteo vizează cea mai mare parte din Moldova, Muntenia şi Dobrogea şi afectează local Transilvania, Maramureș şi Oltenia, până luni, la ora 10.

Sunt așteptate cantități de apă de până la 25-30 de litri pe metrul pătrat.

Citește și: "Tot ce a fost s-a dus, nu mai avem nimic". Numeroși oameni sunt disperați, după ce apele le-au luat agoniseala de-o viață

Asta, după ce în ultimele zile puhoaiele au măturat sud-vestul ţării şi zona Moldovei.

La Iași, a fost potop după ce o rupere de nori a făcut ca străzile să se umple de apă în numai câteva minute.

În anumite zone din oraș, puhoiul a ajuns la jumătatea portierelor mașinilor. Localnicii spun că fenomenul se repetă la fiecare ploaie abundentă, pentru că în ultimii ani au fost construite mii de locuințe iar conductele de preluare a apelor sunt subdimensionate și nu mai fac față.

În Dolj, una dintre cele mai afectate localități este Grecești. Aici, locuințele a 400 de oameni au fost distruse în câteva clipe de revărsările de ape.

Localnicii au fost nevoiți să se refugieze la prietenii sau rudele din zonele mai înalte sau în spatiile amenajate de autorități.

"Uitați-vă ce e aici, nici nu am ce da la găini. Mi-au mai rămas şi mie 7 găini. Doamne, ce a putut să ne facă!", își strigă jalea o femeie localitate.

"Nu am apucat să luăm nimic, tot ce a fost a luat potopul. Atât că am putut să fugim la un vecin aici, mai sus, că altfel ne lua si pe noi apa", povestește o altă localnică.

Ministrul Muncii a anunțat, în direct la Antena 3 CNN, că vor fi acordate despăgubiri familiilor ale căror locuințe au fost afectate.

"Se acordă 10 mii lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de 75%, șapte mii de lei pentru familiile cu case afectate în proporție de 50%, 4.500 de lei pentru cei cu case afectate în proporție de 25%, 2.500 lei în cazul locuințelor afectate până la 25% și 1.500 de lei pentru fiecare locuință în care bunurile au fost afectate", a spus Marius Budăi la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Iași Dolj cod galben inundfații Grecești
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close