Antena 3 CNN Economic Cele mai „hot” zone din Cluj pentru investiții imobiliare în iarna 2020/2021

Cele mai „hot” zone din Cluj pentru investiții imobiliare în iarna 2020/2021

După cum știi deja, Cluj-Napoca este una dintre piețele imobiliare cu cea mai intensă dezvoltare din ultimii ani, depășind, în anumite privințe, chiar și Bucureștiul.

Cele mai „hot” zone din Cluj pentru investiții imobiliare în iarna 2020/2021
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    11 Dec 2020   •   20:35

Dacă te afli în căutarea unei oportunități de achiziție în orașul de pe Someș, cu siguranță ești interesat nu doar de cât costă aici locuințele, ci și de tendințele pieței locale în materie de investiții imobiliare. Din cele de mai jos vei afla care sunt cele mai căutate zone din capitala Transilvaniei când vine vorba de cumpărarea unei proprietăți rezidențiale, dar și prețurile practicate pe această piață.

Care sunt cele mai căutate zone pentru investiții imobiliare în Cluj

Urmare directă a deosebitei efervescențe a pieței locale, Ioana Oltean, Managing Partner în cadrul companiei Napoca Imobiliare, spune că, practic, toate cartierele Clujului sunt atractive pentru cei care doresc să achiziționeze o locuință. De un interes deosebit se bucură, însă, zona centrală, alături de alte câteva care prezintă avantajul unor conexiuni rapide cu aceasta. Iată, așadar, o listă a acestora:

Centru

Spre deosebire de așa-numitele cartiere „muncitorești”, precum Mănăștur sau Mărăști, Centrul nu a fost aproape deloc afectat de tendința de urbanizare resimțită în perioada comunistă. În afară de case și vile, în zonă se găsesc, însă, și numeroase clădiri multifamiliale mai vechi, dintre care unele cu valoare arhitecturală și istorică. Astfel că, dacă visezi la o proprietate „cu poveste”, dar și să fii cât mai aproape de punctele de interes ale orașului, zona centrală este, cu siguranță, alegerea potrivită pentru tine. Un important punct forte al acesteia este reprezentat de multitudinea spațiilor verzi – fapt vizibil în special în partea sa de sud-vest, unde se găsesc ample zone de vegetație amenajate.

Borhanci

Alături de Sopor, Borhanci este una dintre subdiviziunile cele mai întinse ale capitalei Transilvaniei. Amplasat la marginea vestică a orașului, acesta constituie una dintre cele mai noi zone rezidențiale ale orașului de pe Someș – ceea ce și explică stadiul său (relativ) incipient de dezvoltare. Majoritatea construcțiilor de aici sunt case și vile individuale, însă în ultimii ani au apărut și blocuri de apartamente noi (majoritatea cu regim redus de înălțime). Datorită disponibilității unor ample suprafețe libere de teren, cartierul este atractiv îndeosebi pentru cei care își doresc să locuiască într-o zonă liniștită, departe de agitația orașului – dar să beneficieze, totuși, de acces la facilitățile urbane.

Soporului

Alături de Borhanci și Someșeni, Soporului este unul dintre cele mai întinse cartiere ale orașului de pe Someș – dar și, totodată, unul dintre cele mai slab populate. Potrivit Ioanei Oltean, de la Napoca Imobiliare, această zonă rezidențială foarte „tânără” are tot potențialul de a deveni cel mai mare cartier din Cluj-Napoca, cu un potențial de aproximativ 70.000 de locuințe ce ar putea fi livrate în următorii zece ani, din care până în prezent au fost finalizate circa 2.000 unități.

Andrei Mureșanu

Din punct de vedere strict geografic, zona Andrei Mureșanu se află amplasată cam în mijlocul capitalei Transilvaniei – spre deosebire de zona Centru, care se află situată ușor spre vest (ca urmare a extinderii, în timp, a granițelor orașului). Deși în acest cartier de dimensiuni relativ mici pot fi găsite câteva blocuri construite înainte de Revoluție, Andrei Mureșanu este, totuși, un cartier format în mod preponderent din case și vile. Acest fapt are, bineînțeles, un important cuvânt de spus în ceea ce privește densitatea populației – din acest motiv, în corelație cu multitudinea spațiilor verzi, Andrei Mureșanu poate fi considerat drept una dintre cele mai liniștite și „aerisite” zone ale Clujului.

Mărăști

Spre deosebire de alte cartiere ale orașului, în Mărăști există un relativ echilibru între numărul de case și vile, pe de o parte, și cel de blocuri (predominant vechi), pe de altă parte. Asta face ca această zonă a Clujului să aibă un număr semnificativ de apartamente disponibile spre vânzare, inclusiv garsoniere – acestea fiind destul de atractive când vine vorba de investiții imobiliare, datorită faptului că pot fi date ușor în chirie. Având în vedere caracteristicile de mai sus, acest cartier reprezintă o bună alegere atât pentru cumpărătorii interesați de achiziția unui apartament, cât și pentru aceia care ar prefera, mai degrabă, o casă cu ceva teren. Spațiile verzi nu reprezintă, în general vorbind, o problemă – nici chiar pentru locuitorii blocurilor vechi.

Gheorgheni

Situat în partea central-estică a capitalei Transilvaniei, Gheorgheniul poate fi considerat un cartier de dimensiuni medii, însă se distinge printr-o densitate mai ridicată a populației comparativ cu alte zone similare sau chiar mai mari ca suprafață, dar care sunt alcătuite preponderent din case. Raportul dintre clădirile de apartamente și segmentul de case/vile este, aici, destul de echilibrat. Cele dintâi sunt amplasate în partea central-estică, în sud, precum și de-a lungul unei fâșii ce se întinde spre vestul cartierului (de-a lungul Bulevardului Nicolae Titulescu), în vreme ce majoritatea locuințelor individuale sunt amplasate în nord-vest și vest.

Bună Ziua

Amplasat în partea central-sudică a capitalei Transilvaniei, Bună Ziua este unul dintre cartierele „tinere” ale orașului de pe Someș, fapt pentru care încă dispune de importante suprafețe de teren pretabile pentru construcții. Aici se găsesc, de regulă, imobile cu regim redus de înălțime (numeroase blocuri de apartamente noi, dar și vile). Zona este, per ansamblu, destul de „aerisită” și liniștită, răspunzând astfel cerințelor clujenilor care își doresc să locuiască mai departe de agitația orașului.

Care este prețul mediu al unei locuințe în Cluj în 2020

Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro, prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Cluj-Napoca se situa, în trimestrul al treilea al anului în curs, la o medie de 1.800 de euro pe metru pătrat. Spre comparație, valoarea unei asemenea unități locative ajungea, în capitala țării, la 1.440 de euro pe metru pătrat. Cei interesați de oportunitatea unor investiții imobiliare trebuie să aibă în vedere că prețul mediu poate varia destul de mult în funcție de zonă: acestea ajung la 2.180 de euro pe metru pătrat util în zona centrală și ultracentrală, la 1.940 de euro pe metru pătrat util în Gheorgheni-Andrei Mureșanu, la 1.820 de euro pe metru pătrat în Bună Ziua - Europa - Calea Turzii și, respectiv, la 1.810 euro pe metru pătrat în Mărăști - Între Lacuri - Aurel Vlaicu.

×
Parteneri
Româncă, pion important al cartelului de droguri Sinaloa din Spania
x close