Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 7 tipuri de anvelope și cum alegi în funcție de nevoi

7 tipuri de anvelope și cum alegi în funcție de nevoi

Unicul punct de contact între un vehicul și partea carosabilă, anvelopele sunt elementele care absorb șocurile, asigură o traiectorie stabilă și frânare eficientă.

7 tipuri de anvelope și cum alegi în funcție de nevoi
Sursa foto: Pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Apr 2022   •   13:38

Acestea oferă aderență, transferă energia de la motor la suprafața drumului și rezistă la transferuri de greutate, menținând șoferii în siguranță în timpul condusului. De cauciucuri depind, în mod direct, caracteristicile mișcării mașinii pe drum. Așadar, este important să știi ce tipuri de anvelope să folosești pentru automobilul tău și cum să le alegi în funcție de nevoile tale. Iată care sunt acestea:

1. Anvelope de vară

Anvelopele pot fi împărțite în funcție de mai multe criterii, însă majoritatea șoferilor obișnuiesc să le clasifice ținând cont de sezonul în care se folosesc. Astfel, cele mai populare sunt pneurile de vară, care se deosebesc prin duritatea cauciucului și un relief comparativ mai neted. Sunt proiectate pentru a funcționa la temperaturi mai mari de 7°C, pe suprafețe umede și uscate.

2. Anvelope de iarnă

În anotimpul rece, când temperaturile sunt mai mici de 7°C, sunt recomandate anvelopele de iarnă. Fabricate dintr-un cauciuc moale și elastic, cu modele mai pronunțate pe protectoare și un număr mare de canale transversale, acestea îndepărtează bine apa și zăpada. Cauciucurile de iarnă asigură o aderență fiabilă, îmbunătățesc manevrabilitate și reduc distanța de frânare atunci când drumurile sunt ude sau alunecoase. Totodată, garantează o tracțiune superioară dacă șoseaua este acoperită cu zăpadă.

3. Anvelope all season

Considerate un compromis între modelele de iarnă și cele de vară, cauciucurile all season pot fi folosite pe tot parcursul anului. Anvelopele de acest tip au preluat multe dintre caracteristicile celorlalte, astfel că oferă rezultate bune în orice anotimp. Totuși, nu se recomandă utilizarea lor la temperaturi extreme, respectiv nici în condiții extrem de calde, dar nici când vremea este foarte rece.

4. Anvelope diagonale

În funcție de construcția lor, anvelopele pot avea design diagonal sau radial. Multe dintre tipurile de anvelope industriale disponibile online sunt diagonale. Pereții laterali ai acestora sunt mai rezistenți și se descurcă mai bine cu încărcăturile de impact. De asemenea, anvelopele de acest tip sunt foarte rezistente la acvaplanare.

5. Anvelope radiale

Cauciucurile construite cu design radial sunt diferite de cele diagonale prin modalitatea în care se suprapun straturile de cauciuc. În cazul celor radiale, firele cordului nu se încrucișează și înconjoară întregul cauciuc, iar la cele diagonale firele sunt aranjate pe diagonală. Flexibile și deosebit de puternice, anvelopele radiale se folosesc în principal în sectorul agro-industrial.

6. Anvelope de teren

Se remarcă prin capacitatea lor de off-road. Benzile de rulare ale acestor anvelope au un profil adânc, blocuri mari și urechi. Prezintă o rezistență sporită la impact și îi oferă vehiculului capacitatea de a traversa cu succes păduri, pante, pârâie, zone cu nisip sau noroi. Anvelopele de teren sunt perfecte pentru vânători și pescari, dar și cei pasionați de off-road, fiind incomode pentru utilizare în condiții urbane sau pe autostradă.

7. Anvelope slick

Netede, late și fără un model pe banda de rulare, anvelopele slick sunt potrivite pentru cursele de sporturi cu motor. Acestea demonstrează cele mai înalte caracteristici în ceea ce privește accelerația, aderența și frânarea și pot rezista la suprasolicitări anormale. Au o rigiditate înaltă și nu pot fi utilizate pe asfalt umed.

Modelele de anvelope trebuie să fie folosite întotdeauna ținând cont de activitățile pentru care au fost concepute. În caz contrar, acestea nu vor avea o performanță optimă și pot afecta confortul șoferilor, precum și stabilitatea sau manevrabilitatea vehiculului.

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close