Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Aproape de centru sau în afara orașului? Cum îți alegi locuința (P)

Aproape de centru sau în afara orașului? Cum îți alegi locuința (P)

Înconjurat de betoane sau mai aproape de natură? La doi pași de serviciu, școli, teatre și muzee sau mereu dependent de mașină? Este poate cea mai dificilă alegere pentru un viitor proprietar de locuință.

Aproape de centru sau în afara orașului? Cum îți alegi locuința (P)
30 Mar 2020   •   16:04

Gusturile personale dictează mult în acest sens. Dar rațiunea va lua mereu cea mai înțeleaptă decizie.

Și e important să fii rațional când urmează să iei un credit ipotecar. Dincolo de ce spun visurile din copilărie sau părerile prietenilor, trebuie să te gândești în primul rând la calitatea vieții tale.

Afară: investighează infrastructura

Realitatea este că trăim în România și imaginea idilică a unei case pe pământ, într-o suburbie liniștită și curată, este mai degrabă împrumutată de afară. La noi, din păcate, e foarte posibil ca suburbia orașului să nu beneficieze de canalizare. Sau de gaze. Sau de șosele asfaltate. Pentru că evoluția cartierelor de case a luat mai degrabă un traseu haotic după căderea comunismului. Și te poți trezi cu vile aparent luxoase, dar lipsite de condiții de bază. Înainte să te muți la casă, află toate dedesubturile, vezi cât de ușor ajungi cu mașina sau alte mijloace de transport și vorbește cu potențialii vecini, care s-au lovit deja de eventuale probleme.

În centru: verifică structura

Un bloc interbelic, cu arhitectură interesantă și poziție excelentă sună tentant. Dar, în funcție de oraș, cutremurele pot fi o problemă. E bine să investighezi cât mai bine structura clădirii, pagubele suferite de seisemele precedente, renovările făcute de-a lungul timpului și harta seismică a zonei. Să te asiguri că te muți într-o clădire sigură. Pe de altă parte, și construcțiile noi din centrele orașelor ar trebui să fie atent analizate, pentru că se poartă scurtăturile în procesul construcției.

Afară: anticipează viitorul

Nu e atât de SF pe cât pare. Trebuie doar să-ți faci o idee despre cum va evolua zona. Și cum vei evolua tu. Dacă se anunță proiecte mari de infrastructură în cartier, asigură-te că nu vei fi deranjat de fluxul nou de trafic creat. Dacă familia ta urmează să se extindă, vezi ce opțiuni de grădinițe și școli ai în zonă. Iar dacă ai deja copii, care urmează să devină adolescenți, ia în calcul cum vor fi afectați de izolarea de oraș și prietenii de școală.

În centru: analizează poluarea

Un apartament în centru te ajută să ai o viață socială bogată, să ajungi repede la birou, să fii înconjurat de proiecte culturale. Dar nu ajută foarte mult la capitolul sănătate. Poluarea încă este un fenomen periculos în marile orașe din România. Consultă platformele online care măsoară calitatea aerului și vezi ce proiecte de mediu sunt în lucru sau urmează să fie implementate.

Indiferent ce alegi, e important să alegi împreună cu un partener financiar bun. Specialiștii Credit Europe Bank sunt pregătiți să-ți asculte nevoile și să te îndrume către cel mai potrivit credit ipotecar.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close