Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cu ce izolăm: spuma poliuretanică vs vata minerală

Cu ce izolăm: spuma poliuretanică vs vata minerală

În funcție de spațiul pe care îl deținem și așteptările de calitate, trebuie să alegem o metodă potrivită de izolare interioară a casei.

Cu ce izolăm: spuma poliuretanică vs vata minerală
de Georgiana Adam    |    29 Noi 2022   •   15:51

Printre metodele des întâlnite de izolație se numără spuma poliuretanică și vată minerală. Cum știm care este mai bună pentru casa noastră? Prezentul articol își propune să te informeze cu privire la diferențele dintre cele două, cum se folosesc, care sunt avantajele și dezavantajele.

Izolație interioară

Amenajarea casei presupune atât un efort fizic, dacă alegem să o facem fără ajutorul unei firme specializate în termoizolații, cât și un efort financiar, mai ales dacă spațiul este vast. Pentru a proteja lucrarea noastră cât mai mult timp, este necesar să alegem o metodă de izolație interioară adecvată. Două dintre cele mai utilizate tehnici sunt izolarea cu spumă poliuretanică și cea cu ajutorul vatei minerale. Există câțiva parametri pe care trebuie să îi urmărim atunci când decidem, pentru a fi siguri că materialul este de calitate și durabil indiferent de condițiile meteorologice.

Spuma poliuretanică

Spuma poliuretanică este o combinație de două substanțe chimice, diizocianat și poliol, folosite în special în domeniul construcțiilor. Spuma vine într-un tub presurizat, sub formă lichidă, insă avantajul este că, la contactul cu umiditatea din aer, se transformă în spumă capabilă să acopere o suprafață generoasă. În plus, excesul se poate tăia foarte ușor cu un cutter sau un cuțit, iar atingerea spumei cu mâna goala nu reprezintă un risc, fiindcă nu este toxică.

Principala calitate a spumei este protecția împotriva umezelii care produce mucegai. Fiind rigidă, iar celulele din componența ei încapsulate, nu permite aerului să circule prin ea și astfel nu va apărea condens. Un alt avantaj al izolării cu spumă poliuretanică este menținerea temperaturii din cameră constante indiferent de vremea de afară. Dacă este iarnă, căldura dinauntru nu va lua contact cu temperaturile scăzute, așadar se va menține. Vara folosim aerul condiționat și ne dorim să se mențină răcoarea, ca să nu trebuiască să-l pornim din nou și să consumăm și mai mult curent. Spuma poliuretanică va acționa ca o barieră și nu va lăsa racoarea să se piardă.

Vata minerală

Căldura se calculează în coeficient lambda, iar vata minerală este asemanatoare în valorile lambda cu spuma poliuretanică cu celulă deschisă, care are o densitate mai mică și permite aerului și apei să patrundă. Cel mai eficient tip de spumă este cel cu celulă închisă, care creează o barieră compactă împotriva infiltrațiilor. De aceea, la capitolul coeficient, spuma câștigă.

Vata vine în role groase, ca un covor, și se taie în funcție de dimensiunile necesare. Spre deosebire de spumă, care se așeaza în orice spațiu, oricât de îngust, vata se aplică cu greu dacă spațiul nu este accesibil. O caracteristică a vatei minerale este rezistența la temperaturi înalte, chiar de 1 000 de grade și este protectoare a camerei in caz de incendiu. În plus, nu emite gaze toxice dacă totusi arde. În cazul umezelii intense, vata se udă, pe când spuma o respinge.

Dacă esti alergic la praf, evită sa folosești vată. Un dezavantaj al vatei față de spumă este mâncărimea: nu atingeți sub nicio formă vata cu mâna goală, deoarece vă veți alege cu mâncărimi puternice!

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Mugur Isărescu, BNR: "Previzionăm că preţul ţiţeiului nu se va linişti"
x close