Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum îți poate ajuta firma contabilitatea primară

Cum îți poate ajuta firma contabilitatea primară

Toate firmele din România, dar și unele PFA-uri, au nevoie de un contabil. În funcție de organizarea juridică, de complexitatea domeniului și a clienților cu care lucrează, fiecare companie sau PFA în parte, poate să aibă nevoie de un contabil primar sau de un expert contabil.

Cum îți poate ajuta firma contabilitatea primară
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iun 2023   •   13:05

De cele mai multe ori, un contabil primar este de ajuns pentru a monitoriza activitatea financiară și a se asigura că toate încasările și toate cheltuielile sunt corect efectuate și înregistrate.

Fie că ai nevoie pentru firma ta și vrei să știi că totul este în regulă sau dorești să ajuți mai multe firme cu partea de contabilitate, să știi că poți deveni contabil autorizat urmând un curs de contabilitate primara.

Dacă acest domeniu este unul necunoscut pentru tine sau ești la început de drum în căutarea unei cariere care să îți placă cu adevărat, atunci ai ajuns în locul în care trebuie.

Azi îți vorbim despre contabilitatea primară, ce înseamnă și ce presupune a lucra în acest domeniu. Cine știe, poate îți va atrage atenția și vei alege să urmezi un curs de scurtă durată în care, alături de profesioniști care deja activează în domeniu, vei descoperi tainele acestuia și îți va plăcea atât de mult încât îți vei dori să aprofundezi mereu cunoștințele și să faci un pas mai departe în această carieră.

Ce este contabilitatea primară

Contabilitatea primară este acea ramură a domeniului mare care se ocupă de gestionarea și înregistrarea de bază a oricărei afaceri din România. Nicio entitate juridică nu poate să existe fără a avea alături un contabil, fie că este angajatul firmei sau lucrează prin contract de colaborare.

Activitatea principală a acestui domeniu este aceea de a înregistra corect și complet toată activitatea financiară a unei instituții: facturi emise și primite; plata și încasările acestora; precum și cheltuielile și veniturile. Pentru o viață liniștită, toate acestea trebuie să fie în ordine și înregistrare la organele fiscale.

Principalele răspunderi în contabilitatea primară

Ca în orice alt domeniu, și în contabilitatea primară există o mulțime de taskuri pe care trebuie să le duci la bun sfârșit. Spațiul unui articol este prea scurt pentru a le descrie pe toate pe îndelete și, mai mult decât atât, este important să le înveți și punându-le în practică.

Noi ți le vom spune pe cele mai importante patru, lăsând loc de mister și descoperire.

  1. Înregistrarea tranzacțiilor financiare: toate facturile emise sau primite, chitanțe sau borderouri de casă trebuie să fie înregistrate într-un anumit program - aici depinde de fiecare contabil în parte cu care se înțelege mai bine și pe care îi place să-l folosească.

Astfel, te vei asigura că toate actele sunt corect înregistrate și nimeni nu îți va găsi nicio neregulă.

  1. Concilierea conturilor înseamnă verificarea soldurilor din bancă alături de extrasele de cont și toate facturile și chitanțele de ieșire și intrare în așa fel încât toate acestea să fie în concordanță. Iar înregistrările fiscale din pasul de mai sus trebuie să fie exacte și complete.
  2. Jurnale și registre contabile trebuie să aibă orice firmă, iar un contabil primar se ocupă de acestea. Ele se împart în mai multe categorii: jurnal general, jurnal de vânzări, jurnal de cumpărări și registre de casă și de bancă. Acestea conțin în detaliu toate tranzacțiile care s-au efectuat din contul de firmă și fac mai ușoară urmărirea și verificarea acestora.
  3. Rapoartele financiare de bază se întocmesc, sau lună de lună, sau trimestrial sau anual, în funcție de cum decide administratorul firmei. Acestea cuprind balanța de verificare, registrul de casă și registrul de conturi. De aceste documente este nevoie în primul rând pentru a demonstra că finanțele sunt în ordine și apoi pentru a putea scoate dividendele.

Contabilitatea este un domeniu de care nicio firmă sau PFA nu poate scăpa. Fie că dorești să înțelegi cum să folosești cât mai eficient finanțele firmei tale și să ajuți și alți prieteni antreprenori să le înțeleagă mai bine, sau pur și simplu te fascinează acest domeniu al cifrelor și vrei să faci o carieră din asta, un curs de contabilitate primară poate să fie soluția ta.

Poți să alegi unul online, în așa fel încât distanța fizică să nu fie o problemă atunci când vine vorba despre accesul la informație de calitate.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close