Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum îți protejezi instalația electrică cu siguranța fuzibilă

Cum îți protejezi instalația electrică cu siguranța fuzibilă

Un întrerupător de circuit, este un dispozitiv de siguranță care întrerupe automat curentul electric în cazul supraîncărcării, a punerii la masă sau a scurtcircuitelor instalațiilor electrice.

Cum îți protejezi instalația electrică cu siguranța fuzibilă
de Georgiana Adam    |    24 Oct 2023   •   14:20

Siguranțele automate se bazează pe bobine care detecteaza defecțiunea unui circuit și acționează întreruperea acestuia. Ele se pot re-arma după ce defecțiunea a fost inlăturată.

Acestea se găsesc în majoritatea tablourilor electrice de distribuție actuale aflate în gospodării sau clădiri publice, dar până de la un moment dat, siguranțele fuzibile, cele de unică folosință erau cele care asigurau în exclusivitate protecția circuitelor electrice.

Siguranțele pe bază de element fuzibil, au fost cele mai răspândite, dar datorită evoluției siguranțelor automate, a miniaturizării, a măririi preciziei de funcționare a acestora, au putut fi integrate în tablourile de distributie a circuitelor electrice de dimensiuni compacte.

Dar, principala caracteristică a siguranțelor automate este posibilitatea de rebranșare ușoară, prin acționarea unei pârghii, ceea ce nu necesită intervenție de specialitate și este tot atât de sigură ca și acționarea comutatorului de lumină, de exemplu.

Totuși, ne putem intreba dacă siguranțele clasice, cele cu fuzibil, mai sunt folosite în tabloul electric.

Da, datorită preciziei mari de acțiune și a faptului că pot suporta curenți foarte mari, ele sunt folosite aproape în exclusivitate la instalațiile de 400-800 V și în mediul industrial.

Branșamentele principale și tabloul electric de distribuție a instalațiilor individuale, sunt deasemeni, de cele mai multe ori protejate tot cu siguranța fuzibilă.

Ce facem cand se arde o siguranta fuzibila? Înlocuirea unei siguranțe.

Înlocuirea unei siguranțe fuzibile este recomandată să fie efectuată în mod normal, de către un electrician autorizat.

Totuși, în cazul în care în tabloul electric al locuinței apare o astfel de situație, puteti urma următoarea succesiune de operații:

Atenție, dacă siguranța fuzibilă se arde din nou sau, în cazul siguranței automate se repetă declanșarea, defecțiunea poate proveni din alte motive decât o cauză temporară și trebuie solicitată intervenția unui electrician autorizat.

De ce se arde siguranta fuzibila ?

Siguranța fuzibilă se arde pentru a-și îndeplini funția pentru care a fost inventată, de a proteja circuitele electrice. Apariția ei are originea odată cu primele aplicații comerciale ale curentului electric, fiind menționată într-un patent a lui Thomas Edison în 1879.

Când un curent electric depășește valoarea nominală și durata pentru care a fost calibrată să protejeze, elementul fuzibil din interiorul acesteia se topește, se arde cum spunem în mod uzual.

Acest lucru conduce la întreruperea curentului ce trecea prin elementul fuzibil și prin urmare a alimentării circuitului protejat de către siguranță.

Astfel se previn eventualele daune ale aparatelor electrice sau incendii datorate supraîncălzirii circuitelor.

De unde cumpărăm. Bine de știut

Elementul fuzibil este un element de siguranță foarte precis calibrat și de multe ori format din aliaje speciale, de aceea nu este permisă înlocuirea artizanală a acestuia cu alți conductori.

Este importantă înlocuirea siguranței fuzibile cu alta cu aceeași valoare nominală pentru a preîntâmpina eventuale incidente nedorite.

Siguranta fuzibilă trebuie să indeplinească condiții de calitate stricte. Ele trebuie să fie produse de către fabricanți autorizați conform standardelor specifice care reglementează domeniul electric și specificul legislației din țara unde se utilizează.

Siguranțele, ca și celelalte componente a circuitelor electrice, trebuie achiziționate de la furnizori de încredere. La noark electric se găsesc produse de calitate necesare executării instalațiilor electrice casnice și industriale.

  • scoate din priză sau oprește consumatorul pe care l-ai sesizat sau bănuiești că a produs arderea siguranței,
  • ia o lanternă care funcționează,
  • din motive de siguranță a vieții, oprește alimentarea cu curent a casei. Există un comutator general sau o siguranță principală în tabloul electric. Nu lua în considerație faptul că un profesionist poate efectua operațiunea de înlocuire fără să facă aceasta,
  • localizează unde, în tabloul electric, se află siguranța arsă și asigură-te că ai o alta similară la dispoziție,
  • desfă siguranța prin desfiletarea patronului de suport în cazul sistemului clasic, sau desfă capacul ce presează siguranța fuzibilă, în cazul siguranțelor mai noi montate pe șină în tablouri electrice și care au carcasa similară cu a celor automate,
  • înlocuiește siguranța sau patronul cilindric ars cu unul nou, de acelați tip,
  • repune sub tensiune instalația casei.
×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close