Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum poți stimula creativitatea copilului

Cum poți stimula creativitatea copilului

Creativitatea, definită ca fiind abilitatea de a produce idei noi și de valoare, îți poate ajuta copilul să aibă rezultate mai bune la școală și, mai târziu, să aibă un loc de muncă mai bun.

Cum poți stimula creativitatea copilului
Sursa foto: Pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Mai 2022   •   13:42

Deși ai putea crede că este o abilitate înnăscută, acest lucru nu este în totalitate adevărat. Unii copii sunt mai creativi decât alții, în funcție și de moștenirea genetică, dar asta nu înseamnă că ea nu poate fi dezvoltată.[1] Continuă să citești pentru a afla cum poți stimula creativitatea copilului tău.

1. Încurajează-l să se joace 

Joaca nu este doar distractivă, ci poate contribui și la dezvoltarea creativității unui copil. Asigură-te că are timpul și spațiul necesar pentru a face acest lucru, dar și ”instrumentele” potrivite. Printre jucăriile Little Dutch, de exemplu, se numără și jocuri de rol ce stimulează creativitatea și imaginația copiilor. Evită jucăriile complicate sau cele cu o mulțime de funcții, ce ”ghidează” joaca celui mic. Cele clasice, precum plastilina, cuburile de construit, seturile de artă ori păpușile, sunt mai utile când vine vorba de a le pune copiilor creativitatea la încercare.[4]

2. Învață-l să gândească singur

Un copil creativ își poate forma propriile opinii. Încurajează-l sa facă asta punându-i întrebări fără răspunsuri corecte sau greșite sau cerându-i să rezolve probleme a căror soluție nu este întotdeauna logică ori bazată pe experiențele sale anterioare.[3] De exemplu, dacă întrebarea este ”Ce culoare este cerul?”, nu există prea multe variante de răspuns. Dacă însă îl întrebi ”De ce crezi că este cerul albastru?”, copilul va trebui să-și folosească imaginația și creativitatea pentru a-ți da un răspuns. Poate că nu va fi cel corect din punct de vedere științific, dar va fi cu siguranță interesant. 

3. Ajută-l să-și dezvolte încrederea în sine 

Chiar și ca adult, dacă nu ai suficientă încredere în tine însuți, vei ezita să-ți exprimi ideile în fața altor persoane. Deși sunt bune, ideile creative vor fi uneori criticate. Încurajează-ți copilul să fie aibă încredere în ideile sale și să nu se descurajeze atunci când acestea nu sunt acceptate.[3] Învață-l că nu este nimic greșit în a greși uneori. Teama de eșec i-ar putea afecta creativitatea. 

4. Nu exagera cu recompensele 

Deși este important să-ți răsplătești copilul atunci când dă dovadă de creativitate, rezistă tentației de a exagera. Fii sincer și laudă doar acele aspecte care într-adevăr merită acest lucru.[3] Iar în ceea ce privește recompensele, alege cu grijă în ce constă acestea. Dacă își exprimă creativitatea prin artă, de exemplu, îi poți expune desenul într-un loc ales împreună sau îi poți oferi materialele necesare pentru a realiza alte lucrări.[2]

5. Încurajează-i curiozitatea și dorința de a încerca experiențe noi 

Se pare că persoanele care nu se feresc să încerce lucruri noi sunt mai creative. Copiii sunt în mod natural curioși, fie că este vorba de diverse activități, feluri de mâncare, jocuri sau alte persoane. Tot ce trebuie să faci este să-i încurajezi această curiozitate.[2] Încercați împreună experiențe noi și împărtășiți-vă impresiile. 

6. Citește-i 

Universul cărților este unul fascinat, iar lectura poate stimula imaginația și creativitatea copilului tău.[4] Citiți împreună și profită de acest prilej pentru a-i întrebări legate de acțiunea sau personajele cărții: ”Ce crezi că se va întâmpla în capitolul următor?”, ”Tu ce ai făcut în locul stăpânului cățelului?” etc. 

Creativitatea este o abilitate valoroasă, ce poate fi dezvoltată și ar trebui stimulată cât mai mult. Îl va ajuta pe copilul tău să gândească singur, să se descurce mai bine la școală și, mai târziu, în viața profesională și să găsească soluții ingenioase la problemele cu care se confruntă. 

Bibliografie: 

  1. “Creativity Can Be Taught.” Psychology Today, 2020, www.psychologytoday.com/us/blog/creativity-the-art-and-science/202006/creativity-can-be-taught. Accessed 27 Apr. 2022.
  2. “How to Nurture Creativity in Your Kids - UConn Today.” UConn Today, 22 Oct. 2021, today.uconn.edu/2021/10/how-to-nurture-creativity-in-your-kids-2/#. Accessed 27 Apr. 2022.
  3. “The Long-Lasting Benefits of Childhood Creativity.” Psychology Today, 2021, www.psychologytoday.com/us/blog/work-your-mind/202111/the-long-lasting-benefits-childhood-creativity. Accessed 27 Apr. 2022.
  4. “The Magic of Play: How It Inspires & Aids Early Development (for Parents) - Nemours KidsHealth.” Kidshealth.org, 2021, kidshealth.org/en/parents/play-magic.html. Accessed 27 Apr. 2022.

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close