Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum să începi o carieră în frizerie în 2022

Cum să începi o carieră în frizerie în 2022

Simți că a venit momentul pentru o schimbare din punct de vedere profesional? Dacă ești o persoană creativă și îți place să comunici cu oamenii, poți începe o carieră în frizerie. Citește în continuare pentru a afla cum, în doar 2 luni, poți începe să profesezi.

Cum să începi o carieră în frizerie în 2022
de Georgiana Adam    |    28 Feb 2022   •   11:24

Ce înseamnă o carieră în frizerie în 2022

Dacă te-ai gândit să faci o schimbare în cariera ta în anul 2022 și dorești să-ți îndrepți atenția asupra meseriei de frizer trebuie să știi că această meserie este una dinamică și presupune multă mișcare și comunicare.

Jobul de frizer este unul foarte frumos, practicat într-un mediu special în care clientul vine să se relaxeze, în timp ce dorește să își execute o tunsoare sau o schimbare de look.

Pentru a putea profesa într-un salon de înfrumusețare sau barbershop, trebuie în primul rând să ai un certificat de calificare în domeniu. Această meserie este considerată vocațională, astfel jobul de frizer presupune o pregătire intensă teoretică și practică de cel puțin 180 de ore.

Pentru a putea dobândi certificatul de calificare trebuie să urmezi un curs de frizerie în cadru unui centru de formare profesională și să susții, la final, un examen pentru obținerea unei diplome acreditate.

Cursul de frizerie este susținut de un trainer din domeniu, cu o experiență vastă, și are două componente: partea teoretică și partea practică. În partea teoretică, trainerul îți va prezenta de la elemente ce țin de igienă locului de muncă, la tehnici de spălat părul, tehnici de tăiere a părului și aranjarea bărbii, dar și alte lucruri relevante din domeniul de activitate. În partea teoretică, sub supravegherea trainerului va trebui aplicată toată partea teoretică.

La finalul cursului de frizerie, vei susține un examen în fața unei comisii formate din reprezentanți ai statului român, respectiv angajați ai Ministerul Muncii, care te vor evalua și te vor acredita în domeniu.

Cum să alegi cel mai bun curs de frizerie?

În acest moment există foarte multe centre de formare profesională ce organizează cursuri de frizerie, însă atunci când trebuie să decizi ce curs să urmezi este bine să ai în vedere câteva aspecte.

În primul rând, prețul unui curs. Acesta poate varia de la 1.200 la 4.000 lei, în funcție de durata cursurilor.

De asemenea, cursurile pot avea o durată de la 1 lună la 3 luni; depinde foarte mult cât timp ești dispus să urmezi cursul și mai ales ce disponibilitate ai în program. Dacă deja ai o meserie și dorești să începi o alta, poți opta pentru cursurile de weekend sau cele after work. De asemenea, dacă ești la început de carieră și dispui de mult timp liber poți opta pentru cursuri zilnice, matinale.

O alta opțiune de care este bine să ții cont, dacă nu beneficiezi de toată taxa de școlarizare încă de la început, este posibilitatea de plată în rate sau alte forme de finanțare acceptate. Printre acestea se pot număra carduri de credite cu rate fixe sau chiar un mic credit printr-un IFN care să te ajute să îți poți începe o carieră nouă.

Și nu în ultimul rând, atunci când alegi un curs de frizerie, ia în calcul locația centrului de formare profesională și mijloacele de transport care te ajută să ajungi în timp util la curs.

Ce investiție presupune meseria de frizer?

Meseria de frizer presupune o mică investiție la început de carieră. Chiar dacă ajungi să te angajezi imediat după ce ai absolvit cursul trebuie luat în calcul că locul de muncă îți poate asigura ustensilele generale necesare, cele specifice, adaptate nevoilor și tehnicilor tale trebuie să ți le procuri singur.

Astfel, cu siguranță, vei avea nevoie de o foarfecă profesională bună, a cărui preț variază între 300-700 lei.

De asemenea vei avea nevoie de un set de piepteni speciali de frizerie, de preferat din carbon pentru o precizie mai bună, dar nu obligatoriu. Prețul unui set complet variază între 200-500 lei. Restul ustensilelor necesare precum uscător, mașină de tuns, mașină de contur etc. pot fi puse la dispoziție de locul de muncă.

În concluzie, meseria de frizer îți poate aduce foarte multe satisfacții atât financiare, cât și profesionale. Este un domeniu în permanentă evoluție, la mare căutare datorită evoluției trendurilor și nevoilor fiecărei persoane, astfel dacă îți dorești o carieră în acest domeniu vei face cea mai bună alegere.

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close