Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum să ții în frâu stresul legat de serviciu și să îl împiedici să îți acapareze viața personală

Cum să ții în frâu stresul legat de serviciu și să îl împiedici să îți acapareze viața personală

Stresul legat de situațiile de la muncă și de parcursul în carieră îi poate acapara chiar și pe cei mai buni dintre noi.

Cum să ții în frâu stresul legat de serviciu și să îl împiedici să îți acapareze viața personală
de Georgiana Adam    |    12 Aug 2022   •   12:37

Nenumărate mesaje în email, un chat mereu în mișcare, telefoane care sună continuu, ședințe neprogramate care îți dau programul peste cap - sunt doar câteva dintre situațiile repetitive care generează stres.

Și, în vreme ce o anumită cantitate de tensiune e normală și chiar sănătoasă, mai ales atunci când ai o dată limită de predare sau o responsabilitate provocatoare, stresul cronic rezultat dintr-o stare continuă de tensiune îți poate afecta deopotrivă sănătatea fizică și pe cea emoțională. E dificil, dacă nu chiar imposibil să eviți stresul, însă, cu siguranță, poți învăța să îl gestionezi mai bine:

Fii conștient de felul în care te afectează

Mulți indivizi au tendința de a subestima efectele stresului. Pentru a nu intra în această categorie, păstrează un jurnal al momentelor în care te simți epuizat emoțional sau foarte pesimist la finalul zilei. Expunerea pe termen lung la stres negestionat corespunzător poate pune stăpânire pe corpul și pe mintea ta și este una dintre principalele semne ale depresiei și anxietății. Semnele cărora trebuie să le acorzi atenție sunt: lipsa de energie, oboseala, durerile de cap, insomnia, schimbările apetitului și tulburările digestive, creșterea din senin a pulsului sau a tensiunii arteriale, transpirația excesivă, stima de sine scăzută, libidoul redus și imunitatea afectată, care duce la îmbolnăviri frecvente.

Notează factorii de stres care au impact asupra ta

În loc să apelezi impulsiv la prima farmacie online care îți vine în minte pentru a trata efectele, ia-ți puțin timp să te gândești la cauze și să le conștientizezi. Identifică și înregistrează situațiile stresante, pentru a putea înțelege mai bine ce te deranjează. Unele dintre ele pot fi subtile, precum un scaun de birou inconfortabil sau distanța și timpul îndelungat pe care îl petreci pentru a ajunge la locul de muncă. Păstrează un jurnal timp de o săptămână și observă cauzele și reacțiile tale la ele. Asigură-te că incluzi oamenii, locurile și evenimentele care îți generează răspunsuri emoționale. Notează cum te simți, cum reacționezi și care ar putea fi soluțiile pentru a gestiona mai bine factorii de stres observați.

Acordă-ți timp pentru a-ți încărca bateriile

Chiar și câteva minute de timp cu tine pot face o diferență uriașă pentru felul în care te simți și te pot ajuta să previi un eventual burnout. Ascultă un podcast interesant în intervalul dintre două ședințe, vizionează un scurtmetraj amuzant, bucură-te de melodia preferată sau ieși la o plimbare scurtă. De asemenea, atunci când iei pauze, nu trișa și nu răspunde la mesaje pentru muncă, ci bucură-te de puținul timp pe care ți-l acorzi. În cazul în care simți deja că stresul începe să îți afecteze viața pe mai multe paliere, ia în calcul un concediu prelungit sau chiar un sabatic, dar și eventuale adjuvante care te-ar putea să te concentrezi sau să te odihnești mai bine, așa cum sunt suplimentele pentru memorie sau ceaiurile pe bază de plante care susțin un somn odihnitor.

Îmbunătățește-ți abilitățile de gestionare a timpului

Uneori, sentimentul copleșitor asociat cu munca are legătură și cu măsura în care ești sau nu o persoană organizată. Fă-ți o listă a priorităților înainte de a începe să muncești, zilnic și săptămânal și pregătește-te mental pentru toate lucrurile pe care trebuie să le faci. Acordă-le un scor de prioritate și importanță. Și nu uita să îți pui în calendar câteva ore pentru acele responsabilități care impun concentrație și focus.

Caută echilibrul între viața personală și cea profesională

Disponibilitatea în afara orelor de muncă, seara sau în weekend, nu face altceva decât să te apropie, pas cu pas, de un burnout. De aceea, e important să creezi limite clare între timpul alocat serviciului și cel destinat vieții personale, pentru a evita astfel potențiali factori de stres. Poți face asta prin disciplină, o disciplină în care să stabilești clar care sunt intervalele în care ar trebui sau nu să răspunzi la telefon și pe email, cele în care muncești efectiv și cele în care te ocupi de tine și de binele tău. Fă-ți timp pentru a sta singur, dar și pentru socializare și asigură-te că respecți din plin și aceste nevoi pe care le ai.

Găsirea echilibrului perfect între viața personală și cea profesională este o provocare pentru oricine. Începe procesul prin eliminarea factorilor de stres și stabilirea unor reguli clare pentru a delimina munca de viața privată. Succes!

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close