Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum să trimiți bani în România din străinătate în 2023: comparație între Revolut, Wise și Profee (P)

Cum să trimiți bani în România din străinătate în 2023: comparație între Revolut, Wise și Profee (P)

Potrivit datelor ONU, 3,6 milioane de români trăiesc în afara țării noastre cu o populație de 20 de milioane.

Cum să trimiți bani în România din străinătate în 2023: comparație între Revolut, Wise și Profee (P)
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2023   •   14:50

Diaspora românească este a patra ca mărime în Uniunea Europeană. Mulți concetățeni câștigă bani în alte țări europene, trimițând o parte semnificativă din acești bani acasă, familiilor lor. Migrația liberă a forței de muncă a dus la o emigrare semnificativă a forței de muncă din țară din cauza condițiilor de lucru mai avantajoase și a salariilor ridicate în țări precum Franța, Italia, Germania și altele.

Aceste țări și altele au fost întotdeauna atractive pentru emigrarea din România din diferite motive. Mulți se mută în alte țări europene ca rezidenți permanenți, dorind să se integreze în societatea locală. Alții vin să studieze sau să lucreze.

Pentru toți acești oameni, problema de a sprijini financiar membrii familiei, trimițându-le bani, este adesea una acută. Pentru cei care se află în afara României ca muncitori migranți, transferurile de bani acasă, către familiile lor, sunt un mijloc de supraviețuire sau de asigurare a bunăstării financiare a rudelor. În acest articol, vom răspunde la întrebarea cum să trimiți bani în România din alte țări europene, dar și din România însăși, vom prezenta metodele principale și vom compara avantajele și dezavantajele celor mai populare servicii.

Spoiler: cea mai avantajoasă și rapidă modalitate de a trimite un transfer de bani în România din alte țări europene este serviciul Profee. Vom detalia acest lucru mai jos, dar înainte de a face asta, pentru obiectivitate, vom analiza și alte opțiuni.



Transferul bancar prin intermediul sistemului SWIFT

Metoda tradițională de a trimite bani peste hotare este transferul bancar de la o bancă la alta pe baza numărului de cont. Trimiterea unui transfer bancar prin intermediul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) implică mai mulți pași. Iată procedura generală:

  • Identificați de pe ce cont doriți să trimiteți banii, în cazul în care aveți mai multe conturi și banca destinatarului plății: trebuie să cunoașteți detaliile bancare ale băncii dvs. proprii și ale băncii destinatare, precum și numele și adresa băncilor.
  • Colectați informațiile despre destinatar: va fi nevoie de numele complet și adresa destinatarului, precum și numărul contului său bancar în care va fi efectuat transferul.
  • În multe țări din vestul Europei, sistemul bancar se caracterizează printr-un conservatorism excesiv. Uneori, este necesar să trimiteți un transfer SWIFT prin intermediul aplicației sau site-ului instituției financiare. Va trebui să mergeți la sucursala băncii care va fi banca expeditor și să furnizați toate informațiile necesare despre transfer, inclusiv codurile SWIFT și detaliile băncii destinatare, precum și suma și valuta transferului.
  • Pot fi necesare documente suplimentare, cum ar fi o cerere de transfer de bani și o declarație privind proveniența fondurilor.
  • Procesarea transferurilor bancare internaționale prin intermediul sistemului SWIFT poate dura câteva zile, având în vedere că transferul poate să nu ajungă instantaneu în contul destinatarului. Deci, dacă aveți nevoie să trimiteți bani rapid, transferul bancar nu este probabil cea mai bună opțiune.
  • Rețineți că băncile pot percepe comisioane pentru transferurile bancare internaționale prin intermediul sistemului SWIFT. Acestea constau în mod obișnuit dintr-o sumă fixă și o parte din valoarea transferului. În general, astfel de taxe pot ajunge până la 8% din suma transferului. Este foarte costisitor.

Pe lângă aceasta, banca destinatarului poate percepe și un comision pentru un transfer bancar de intrare. Este mai bine să verificați deodată cu banca beneficiarului toate taxele și comisioanele. Este important de știut că procedurile și cerințele pot varia în funcție de banca în care este deschis contul dumneavoastră, de aceea este recomandat să contactați direct banca dumneavoastră și să clarificați detaliile procesului de trimitere a unui transfer bancar prin SWIFT.

După cum vedeți, transferul SWIFT în România din străinătate este un proces lent, costisitor, extrem de incomod și consumator de resurse.

Transfer bancar în Europa prin aplicații bancare

Această metodă este mai rapidă și mai convenabilă. Dar numai dacă aveți conturi la neo-banci, prin intermediul instituțiilor financiare tradiționale din Europa procedura va fi foarte complicată. De exemplu, puteți trimite bani prin Revolut sau Wise. Cu toate acestea, viteza de transfer este de până la câteva zile, iar comisionul este de până la 1,5% din suma transferată. Nu uitați de cursul de schimb între euro și lei, care este întotdeauna puțin mai dezavantajos decât cursul oficial al băncii centrale a UE.

Transferul de bani folosind criptomonede

Transferul de bani în România folosind criptomonede în 2023 este chiar mai complicat decât un transfer bancar. În primul rând, trebuie să aveți o idee despre cum funcționează. În al doilea rând, procesul va necesita multă autonomie din partea dumneavoastră, deoarece, spre deosebire de operatorii serviciului clienți al băncilor, nu veți avea pe nimeni care să vă explice toate nuanțele tranzacțiilor cu criptomonede. 

De asemenea, este important să rețineți că transferurile de criptomonede pot fi supuse volatilității pieței și comisioanelor de tranzacție percepute de bursele de criptomonede. Luați în considerare aspectele juridice și obligațiile fiscale asociate cu utilizarea criptomonedelor în țările respective. În Europa, piața criptomonedelor este reglementată destul de vag și se află într-o zonă gri. Prin urmare, este recomandabil să examinați cu atenție toate aspectele legate de transferul de bani cu ajutorul criptomonedelor pentru a nu încălca legislația fiscală sau financiară atât a țării de origine, cât și a celei de destinație.

Cu toate acestea, din moment ce vorbim despre procedura în sine, aceasta arată aproximativ după cum urmează:

  1. Creați un portofel de criptomonede: puteți alege unul dintre portofelele populare de criptomonede, cum ar fi Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) și altele. Puteți crea un portofel pe o platformă de schimb de criptomonede sau pe servicii online specializate.
  1. Achiziționarea criptomonedelor: trebuie să achiziționați o criptomonedă, cum ar fi BTC, ETH sau LTC, în schimbul unei monede fiat în euro, utilizând o bursă de criptomonede sau sisteme de plată care acceptă achiziționarea de criptomonede. În Europa, există multe burse și sisteme de plată care vă permit să cumpărați criptomonede folosind euro. Printre acestea se numără Binance sau Pexpay. Vi se va percepe un comision pentru depunerea banilor la bursă sau la casa de schimb, iar uneori, pe lângă comision, va trebui să cumpărați cripto cu diferența de curs de schimb pentru moneda fiat, care este întotdeauna mai puțin favorabilă decât cea oficială. Ei bine, din asta fac bani operatorii de cripto. 
  1. Trimite criptomonede în portofelul destinatarului: după ce ai cumpărat criptomonede pe portofelul tău, poți să le trimiți în portofelul destinatarului din România. Pentru a face acest lucru, va trebui să știți adresa portofelului destinatarului unde doriți să transferați criptomoneda și să îl specificați ca destinatar al tranzacției. 
  1. Schimbați criptomoneda în lei românești. Poți schimba criptomoneda primită în lei folosind o platformă de schimb de criptomonede, așa-numitul peer-to-peer exchange, sau pe bursele care acceptă tranzacționarea de criptomonede. Vă rugăm să rețineți că unele platforme p2p și burse de criptomonede limitează rulajul fondurilor.

Concluzie: criptransferurile sunt complicate, adesea consumatoare de timp și, deși mai avantajoase decât un transfer bancar SWIFT, dar și costisitoare. 

Transfer de bani prin sistemul Profee 

Cu toate acestea, am găsit cel mai favorabil, rapid și convenabil mod de a transfera bani în România în 2023. Acesta este serviciul Profee, prin intermediul căruia puteți trimite bani în 60 de țări din întreaga lume.

De ce este avantajos? 

Profee trimite bani în România fără comision. Profee nu are nici o parte fixă, nici un procent din sumă, ca în cazul transferurilor bancare sau al criptransferurilor - un adevărat zero. Singura nuanță este legată de transferurile în euro. Dacă transferați bani în România din euro și doriți ca euro să ajungă la destinatar, primul transfer va fi trimis fără comision, urmat de un comision minim de 1% din suma transferată. Dacă transferați euro în România cu conversie în lei, nu va exista niciun comision pentru primul transfer și nici pentru În același timp, Profee a dezvoltat un serviciu propriu foarte inteligent de monitorizare a cursurilor de schimb ale competitorilor, datorită căruia oferă clientului cel mai avantajos schimb valutar la un moment dat. Rata de conversie a euro în monedele naționale ale țărilor europene este cât se poate de apropiată de cursul de schimb și este absolut mai favorabilă decât alte servicii de transfer de bani.

De asemenea, Profee oferă acum un curs promoțional de schimb online de euro în lei românești. Altfel spus, Profee oferă cea mai mai favorabilă rată pentru clienții săi.

Pentru a nu fi nefondați, să comparăm condițiile unui transfer de bani, de exemplu, din Germania în România. Admirați doar.

Profee are un curs de schimb favorabil, îmbunătățit de o rată promoțională - 4,975 RON pentru 1 EUR. Nu se percep comisioane de transfer. Transferul de la un card la altul este aproape instantaneu. Dacă trimiteți 200 EUR din Germania către un destinatar din România, veți primi 995,07 RON.

De asemenea, Revolut trimite bani de pe un card pe altul. Cu toate acestea, percepe un comision de 1,4 euro. În plus, rata de schimb lasă mult de dorit. Revolut oferă doar 4,936 lei românești pentru un euro, în timp ce Profee oferă un curs de schimb mai favorabil de 4,975 lei românești pentru un euro.
Astfel, dacă trimiți 200 de euro, va trebui să plătești 201,4 euro pentru ca destinatarului să-i fie livrați doar 987,21 RON.

Wise este o campanie mișto, dar nu foarte avantajoasă pentru transferurile de bani în România. Judecați singuri. Dacă trimiteți 200 de euro, comisionul de transfer va fi de 2,86 euro. Cursul de schimb este mai bun decât la Revolut, dar Profee are un curs mai favorabil: cel de la Profee este de 4,975 lei pentru 1 euro, în timp ce cel de la Wise este de doar 4,946 lei pentru 1 euro.
De asemenea, compania menționează că, în ciuda faptului că trimiterea banilor se va face de pe un card bancar, transferul va fi efectuat abia a doua zi. În general, se pare că nu este profitabil să transferi bani prin intermediul Wise. Doar 989,28 EUR vor fi livrați destinatarului - acest lucru este mai puțin decât atunci când trimiteți prin Revolut și Profee.

De ce este rapid să trimiți bani în România prin Profee? 

Profee trimite bani în mai multe moduri, dar cel mai rapid (și cel mai convenabil) este o tranzacție direct de pe un card bancar german pe cardul băncii din țara destinatarului. Tehnologia de transfer card-to-card în sine permite decontări aproape instantanee între utilizatori.

Toate cardurile Visa și Mastercard sunt potrivite pentru transferuri către și dinspre România.

De ce este convenabil? 

Puteți trimite bani prin Profee în România fie de pe un card bancar, prin sistemul Sofort, cunoscut rezidenților din Germania și din alte țări, fie direct din contul dumneavoastră prin SEPA. 

Puteți transfera fonduri atât de pe site-ul profee.com, cât și în aplicațiile pentru Android și iOS. Interfața de pe toate platformele este atât de intuitivă încât, chiar și pentru cei care nu au mai folosit niciodată acest serviciu, întregul proces, de la conectarea la aplicație sau la site până la trimiterea banilor, nu va dura mai mult de 3-5 minute. În mediul bancar cu care sunt obișnuiți oamenii din Europa, acest lucru este fantastic de rapid.

Cum să trimiteți bani cu Profee. Micro instrucțiuni

  1. Descărcați aplicația Profee pentru iOS sau Android, înregistrați-vă pe aceasta sau pe Profee.com cu confirmarea numărului de telefon. 
  2. Introduceți informații de bază despre dvs. Serviciul solicită doar datele cerute de legislația UE. 
  3. Pe calculator selectați țările din care și unde să transferați bani. Specificați suma de transfer în euro - aceasta este convertită automat în moneda de primire. Dar puteți transfera bani și în moneda europeană locală, de exemplu, din coroane norvegiene în lei românești.
  4. Introduceți datele destinatarului: numele, prenumele și numărul de card.
  5. Introduceți datele cardului dumneavoastră sau puteți trimite transferul prin Google Pay, Apple Pay (în funcție de smartphone), SEPA sau Sofort.

Gata! Tot ce rămâne de făcut este să confirmați plata, iar banii vor ajunge în curând la destinatar.

Vă recomandăm să folosiți Profee. Serviciul a câștigat deja încrederea a sute de mii de europeni. Pe Trustpilot, scorul Profee este de 4,7 din 5 posibile, ceea ce este mai mare decât media industriei.

De asemenea, compania a fost recunoscută ca fiind platforma de transfer internațional de bani cu cea mai rapidă creștere din Europa. Prestigiosul premiu Profee a fost acordat de către comitetul editorial și juriul de experți al Global Banking & Finance Review.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close