Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Economisire vs Investiții - Cum să abordezi narativa “dobânzilor mari pentru mai mult timp”

Economisire vs Investiții - Cum să abordezi narativa “dobânzilor mari pentru mai mult timp”

Pentru a-ți atinge obiectivele financiare este esențial să înțelegi diferența dintre economisire și investiții. Ambele au același scop, dar circumstanțele diferă.

Economisire vs Investiții - Cum să abordezi narativa “dobânzilor mari pentru mai mult timp”
de Georgiana Adam    |    07 Noi 2023   •   14:02

A ști unde să îți ții banii este esențial pentru a te asigura că îți atingi obiectivele financiare. Conturile de economii cu dobânzi atractive te pot ajuta să îți păstrezi în siguranță banii pentru obiective și nevoi financiare pe termen scurt, în timp ce investițiile creează oportunități pentru a-ți atinge obiectivele pe termen lung și pentru a-ți crește avuția. 

Cu toate acestea, creșterea dobânzilor creează noi provocări, iar investițiile și econiomisirea au devenit mai complexe ca niciodată.

Cu o gamă atât de variată în materie de produse financiare disponibile în zilele noastre, poate fi dificil să se traseze o linie clară între economii și investiții. Economisirea înseamnă a pune bani deoparte până când vei avea nevoie de ei, în timp ce investițiile înseamnă a-ți plasa banii în ceva ce crezi că își va crește valoarea în timp.

Dacă te afli într-o astfel de dilemă și trebuie să alegi între un cont de economii cu cele mai bune dobânzi la depozite și o investiție în titluri de valoare, într-un context economic cu dobânzi mari și o inflație încăpățânată, s-ar putea să-ți dorești să le iei în considerare pe amândouă pentru a găsi un echilibru optim în planul tău financiar.

Care este diferența dintre Economisire și Investiții?
Economisirea și investițiile au multe caracteristici diferite, dar au un obiectiv comun: ambele sunt strategii care te ajută să strângi bani.

Economisirea este o strategie care implică numerar. Te abții de la a cheltui banii și îi păstrezi într-un cont de economii, în certificate de depozit (CD) sau la saltea. Scopul este acela de a avea la dispoziție aceste fonduri pentru a le folosi mai târziu.

Pe de altă parte, atunci când investești banii, îi folosești pentru a cumpăra un alt activ. Scopul este acela de a obține un profit sau un venit. Printre cele mai populare exemple de investiții se numără:

  • Cumpărarea unor acțiuni despre care crezi că se vor aprecia. Atunci când valoarea acțiunilor crește, le poți vinde pentru a obține un profit.
  • Cumpărarea acțiunilor pentru dividende. Poți folosi venitul din dividende pentru a plăti facturile sau pentru a cumpăra mai multe acțiuni.
  • Cumpărarea unor proprietăți imobiliare care generează venituri din chirii. Chiria pe care o încasezi ar trebui să genereze profit după ce plătești cheltuielile aferente proprietății.
  • Cumpărarea unor acțiuni ale fondurilor mutuale de obligațiuni care plătesc dobândă. Similar acțiunilor cu dividende, poți folosi venitul pentru a plăti facturile sau pentru a cumpăra mai multe acțiuni ale fondurilor mutuale. Dacă cumperi mai multe acțiuni, ai putea beneficia de dobânda compusă. Aceasta este o situație în care dobânda ta începe să genereze dobândă - o modalitate excelentă de a-ți crește avuția în timp.

Pentru a rezolva această dilemă, o idee bună ar fi să pui pe hârtie obiectivele financiare pe care le ai și să definești o perioadă de timp pentru fiecare dintre ele.

Când este bine să Economisești?

Economisirea este preferabilă atunci când ai cheltuieli imediate sau pe termen scurt pe care venitul tău lunar nu le-ar putea acoperi, în plus față de cheltuielile obișnuite. Poate dura ceva timp pentru a economisi în vederea cheltuielilor specifice, dar astfel poți evita evitați asumarea unor împrumuturi cu dobândă mare, deoarece dispui de un fond de urgență la care poți apela.

Economisirea este, de asemenea, considerată a fi o idee bună pentru obiectivele financiare pe termen scurt. Exemplele ar putea include cumpărarea unei case sau plata cheltuielilor aferente studiilor universitare. Dacă termenul pentru atingerea obiectivului este de cinci ani, sau mai puțin, economisirea ar putea fi o strategie mai adecvată decât investițiile.

Cu toate acestea, atunci când dobânzile sunt mari, oamenii își schimbă modul în care economisesc banii. Consumatorii au tendința de a căuta produse financiare cu randament mai ridicat. Ei se îndepărtează de conturile de economii tradiționale. Unii oameni se aventurează în direcția unor alternative cu dobânzi mai mari sau care au legătură cu criptomonedele. Scopul este acela de a obține randamente mai bune pe termen lung.

Când este bine să Investești?

Experții sunt de părere că ar trebui să investești atunci când ai un venit, un fond de urgență în numerar și nu ai datorii cu dobândă mare.

Un fond de urgență te poate ajuta să gestionezi riscurile asociate investițiilor. Orice activ pe care îl cumperi își poate pierde valoarea sau ar putea să nu genereze venitul pe care îl așteptai. Acțiunile, de exemplu, cresc și scad în valoare zilnic. Este mai ușor să faci faceste fluctuații normale dacă dispui de lichidități pentru a acoperi urgențele financiare.

Fără cash la îndemână, s-ar putea să fii nevoit să îți lichidezi rapid investițiile dacă se întâmplă ceva rău. Vânzarea prematură îți limitează profitul și/sau potențialul de venit. Mai rău, dacă vinzi atunci când valoarea activului tău este într-o scădere temporară, este posibil să pierzi bani.

În cele din urmă, lichidarea datoriilor crește randamentul, deoarece ești scutit de cheltuielile viitoare aferente dobânzilor. Investițiile sunt mai puțin sigure în ceea ce privește potențialul de randament și orizontul de timp.

Cu toate acestea, în contextul unor dobânzi ridicate, investitorii au tendința de a se îndepărta de investițiile de risc. În locul acestora, oamenii se îndreaptă spre opțiuni mai sigure. De exemplu, obligațiunile și titlurile de stat pot influența indirect anumite sectoare. Printre acestea se numără investițiile la bursă, în special în acțiuni tehnologice și investițiile în active digitale. În plus, creșterea dobânzilor face ca locuințele să fie mai puțin accesibile pentru cumpărători. Ratele ipotecare mai mari pot descuraja oamenii să investească în imobiliare. Acest lucru îi îndepărtează de la ceea ce este, de obicei, o opțiune de investiții la îndemână.

Economisire vs Investiții: Care este cea mai bună opțiune pentru tine?
Nu există un răspuns corect sau greșit la întrebarea dacă ar trebui să economisești sau să investești, iar decizia depinde în mare măsură de apetitul tău pentru risc, de accesul de care ai nevoie la banii tăi și de înțelegerea produsului în sine. Cu siguranță, oricine nu poate dormi noaptea temându-se că banii săi s-ar putea împuțina, sau care ar putea avea nevoie de ei într-o scurtă perioadă de timp, ar fi o idee bună să opteze pentru economisire, mai degrabă decât pentru investiții.

Cu toate acestea, dacă ești pregătit să îți asumi anumite riscuri și să investești pe termen lung, atunci trebuie să știi că mulți investitori au obținut rezultate mult mai bune investind la bursă sau în alte titluri financiare decât ar fi obținut dacă ar fi economisit.

În cele din urmă, numai tu poți lua o decizie pentru tine.

Un mix echilibrat între Economisire și Investiții
Deși dezbaterea privind investițiile vs. economisire este deseori una controversată, nu există absolut niciun motiv pentru care să nu le poți face pe amândouă. Într-adevăr, pentru mulți oameni, adevărata întrebare este pur și simplu cât de mult să economisești și cât de mult să investești.

Majoritatea oamenilor beneficiază atât de economisire, cât și de investiții. De exemplu, ai putea păstra bani într-un cont de economii la banca ta preferată pentru plata impozitului pe proprietate la sfârșitul anului sau pentru următorul concediu, în timp ce investești banii pe care i-ați alocat pentru o viitoare oportunitate de afaceri și pentru pensie cu cel mai bun broker pentru nevoile tale.

Concluzii
Climatul economic actual, caracterizat de dobânzi mari, vine la pachet cu noi provocări. Economisirea și investițiile sunt componente importante ale unui plan financiar sănătos. Economisirea oferă o plasă de siguranță și o modalitate de a-ți atinge obiectivele pe termen scurt, în timp ce investițiile au potențialul de a oferi randamente mai mari pe termen lung și contribuiela atingerea obiectivelor financiare pe termen lung. Cu toate acestea, investițiile implică și riscul de a pierde bani. Fiecare abordare are avantaje și dezavantaje specifice și este important să găsești un echilibru optim pentru situația și obiectivele tale financiare. În cele din urmă, o abordare bine pusă la punct, care include atât economisirea, cât și investițiile, poate ajuta la creșterea avuției, la protecția împotriva unor șocuri financiare și poate oferi o bază solidă pentru un viitor financiar mai sigur.

Sfat BONUS din partea experților: Economisește pentru ceea ce ar putea aduce ziua de mâine și investește pentru viitor.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
El este românul care a rămas fără o mână, în Italia
x close