Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Fațade ventilate: avantaje și dezavantaje

Fațade ventilate: avantaje și dezavantaje

Până de curând, conceptul de fațade ventilate nu era cunoscut și nici foarte des folosit pentru izolarea pereților exteriori ai clădirilor.

Fațade ventilate: avantaje și dezavantaje
de Georgiana Adam    |    02 Feb 2022   •   15:49

Însă, în ultimii ani, datorită numeroaselor avantaje oferite, precum și înfrumusețării estetice a clădirii, fațadele ventilate au început să fie din ce în ce mai solicitate, creând un mediu interior confortabil, precum și unul exterior durabil, estetic și chiar ecologic, în funcție de materialele folosite.

Ce sunt fațadele ventilate?

O fațadă ventilată reprezintă o modalitate de izolare uscată a fațadei unei clădiri, prin crearea unui spațiu de aer între izolație și fațadă, fiind considerată unul dintre cele mai eficiente sisteme de termoizolație. 

Elementele care compun o fațadă ventilată sunt: suportul structurii cu rolul de a susține materialul izolator și plăcile pentru finisare, materialul izolator și finisajul exterior final. Pentru finisajul exterior se folosesc materiale precum plăcile de lemn, panouri de aluminiu, plăci HPL sau plăci de microfibrociment.

Avantajele oferite de folosirea fațadelor ventilate

Un prim avantaj oferit de fațadele ventilate este simplitatea asamblării lor. Cu ajutorul unor specialiști în domeniu, acest sistem va fi montat adecvat, astfel încât să nu afecteze peretele portant și să ofere o izolație fonică, antifoc, precum și o protecție împotriva apei și umezelii, corespunzătoare. 

Un alt avantaj pe care îl oferă fațadele ventilate, este gama largă de finisaje decorative folosite pentru înfrumusețarea clădirilor. Fie că se folosesc plăci HPL, plăci cu finisaj din lemn, plăci pe bază de celuloză sau plăci din microfibrociment, aspectul final va fi unul unic, minimalist, de mare efect.

Folosirea unor plăci din fibrociment este un concept mai nou, iar modele variate, precum cele folosite pentru fatade ventilate de la Equitone, vor reuși să creeze o fațadă unică, îndrăzneață și elegantă. 

Durata mare de viață al acestor tipuri de fațade ventilate și gradul redus de întreținere, reprezintă încă un motiv pentru care să fie instalate. Deși sunt expuse la soare, ploi și frig, în mod constant, sunt rezistente la coroziune și razele UV, aspectul estetic menținându-se un timp îndelungat. 

O fațadă ventilată va crea un climat sănătos în interiorul clădirilor prin reducerea și stoparea căldurii ce încălzesc pereții pe timp de vară. Acest lucru se datorează fluxului constant de aer din spațiul interior dintre fațadă și perete care răcește în mod constant pereții, implict clădirea.

O fațadă bine realizată va preveni formarea condensului și mucegaiului, deoarece materialele folosite sunt impermeabile, iar în cazul infiltrării apei, aceasta se va usca rapid.

Dezavantajele sistemului de fațade ventilate

Probabil singurul dezavantaj prezentat de fațadele ventilate îl reprezintă costurile mai mari de proiectare și instalare. Acestea diferă și în funcție de amploarea construcției, materialele folosite și tipul de suport pentru susținerea plăcilor. 

Deși o fațadă ventilată este mai costisitoare comparativ cu izolarea clasică a fațadei cu polistiren, urmată cel mai probabil de vopsea decorativă, avantajele oferite de fațada ventilată, precum și aspectul estetic final, sunt incomparabile, și tocmai din aceste motive, din ce în ce mai multă lume optează pentru acest nou tip de sistem inovator pentru o ventilație naturală eficientă.

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close