Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Imunitate scăzută toamna - riscuri și prevenție

Imunitate scăzută toamna - riscuri și prevenție

“Cat timp toamna rezistă, nu am suficiente mâini, pânze și culori pentru a picta lucrurile minunate pe care le văd.” - Vincent Van Gogh

Imunitate scăzută toamna  - riscuri și prevenție
de Georgiana Adam    |    17 Noi 2023   •   12:36

Toamna este unul dintre cele mai expresive anotimpuri ale anului. 
Cu o paletă de culori incredibilă, pe care o putem admira de aproape, în parcuri și grădini, sau de la distanță pe dealurile și pădurile din împrejurimi. 
În curcubeul de culori și arome din piețele de alimente, care ne provoacă să ne dorim și să gustăm tot ce vedem. 
În lumina blândă a unei zile însorite, aerul proaspăt și curat, care ne cheamă la plimbare. Cum aș putea să nu iubesc toamna? 

Riscurile asociate imunității scăzute 

Dacă ar fi să găsim motive pentru care toamna nu este anotimpul preferat, ar putea să fie datorită riscurilor de îmbolnăvire cauzate de o imunitate scăzută. 
Putem să ne pregătim pentru o toamnă în care să fim sănătoși

  • O imunitate scăzută ne crește vulnerabilitatea la infecțiile respiratorii sezoniere.

  • Influențează starea generală de sănătate.

  • Are un impact negativ asupra calității vieții, scade randamentul în orice activitate și bună dispoziție. 

Factorii care afectează imunitatea toamna 

  • Schimbările de temperatura și mai exact oscilațiile neașteptate ale temperaturii ne pot surprinde în mod neplăcut. 

  • Reducerea expunerii la soare determina posibila instalare a unui deficit de vitamina D - o vitamina cu rol important pentru imunitate. 

  • Stresul - ca factor major de influentare a imunității. Un stres datorat începerii unui nou sezon de munca și scoala (pentru părinți) Dar și apropierea de final de an cu toate termenele limita scadente. 

  • Dieta necorespunzătoare - în sezonul rece suntem mult mai tentați sa consumăm mai multe alimente care dau energie (dulciuri, carbohidrati, grasimi) și mai puține alimente din categoria celor sănătoase (legume și fructe proaspete)
    Dezavantajul alimentelor din primul grup este că au un efect inflamator asupra sistemului imunitar. Iar atunci când nu sunt însoțite de grupa alimentelor sănătoase, efectul lor asupra sistemului imunitar este de alertare și slăbirea rezistenței la factorii de risc. 

Măsuri de prevenție pentru întărirea imunității 

  • Adoptarea unui stil de viață sănătos - iar aceasta nu înseamnă o cura sau o dieta. Mai degrabă vorbim despre un complex de măsuri pe care le vom accepta și le vom mentine in viata noastra pe termen lung. Putem să le adăugam pe rând, una câte una, pe măsură ce la acceptăm. În acest fel ne va fi mai ușor să nu renunțăm. 

  • Odihna și somnul adecvat pentru refacerea organismului - se știe că lipsa somnului afectează în mod negativ sistemul imunitar. 

  • Metode de reducerea stresului prin organizarea și planificarea programului pentru a reduce aglomerația. Stabilirea priorităților și gestionarea responsabilitatilor si comunicarea eficientă cu cei implicați. 

  • Măsuri de protectie personala și evitarea contactului cu persoane bolnave 

  • Exerciții fizice regulate pentru menținerea în forma - iar plimbarea în aer liber este, cu adevărat “regina mișcării” pentru orice vârsta! 

  • Hidratare corecta - un consum adecvat de apă ne va ajuta sistemul limfatic să funcționeze mai bine, ceea ce are o influența benefică asupra imunității. Un alt avantaj la consumul regulat de apa este că vom reuși sa păstram pauza de 3 ore între mese și deci vom mânca mai puțin. Astfel, vom avea un control și asupra greutății corporale. 

  • Alimentație echilibrată și bogată în nutrienți - fii pretențios în alegerea hranei, mergi pe principiul de a mânca mai puțin cantitativ dar mai bun în ceea ce privește calitatea ingredientelor. Echilibrat înseamnă să mănânci din toate categoriile alimentare: 

    • legume și fructe sănătoase - de preferință, de sezon și cultivate în zona în care locuiești

    • carbohidrați sănătoși - cereale integrale, alege și variante fără gluten 

    • proteine sănătoase - atenție la sursele de unde provine carnea, ouăle, lactatele. Și nu uita de proteinele vegetale, ușor de asimilat de către organism și fără risc de contaminare. 

    • grăsimi sănătoase - să ai în vedere și grăsimi vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, care ar trebui să fie nelipsit în salatele zilnice. De asemenea semințe, nuci, alune, avocado sunt o sursă bună de grăsimi sănătoase. 

Un rol important în aceste sezon îl au consumarea suplimentelor alimentare cu scop de menținerea imunității la parametrii normali. Poți sa alegi dintr-o gama completa, pentru toata familia de pe site-ul Forever for Life.
Astfel, sănătoși fiind cu toții, ne bucurăm de toamna, de frumusețea și bogăția ei, chiar de aerul răcoros și proaspăt care ne-a lipsit în zilele toride de vară.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close