Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Pete vechi de ulei pe covor: cum se îndepărtează

Pete vechi de ulei pe covor: cum se îndepărtează

Oricine are un covor în casă, s-a lovit de accidente mai mult sau puțin plăcute, care au inclus vărsarea de diverse substanțe, unele care se curăță mai ușor, iar altele mai greu.

Pete vechi de ulei pe covor: cum se îndepărtează
Sursa foto: piqsels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iun 2022   •   17:56

Un pahar cu apă, cu ceai sau chiar cu cafea, vărsate pe covor, reprezintă multă muncă pentru obținerea aspectului inițial. Dar vărsarea unei sticle de ulei sau chiar a unei farfurii pline cu mâncare ce conține grăsimi, poate reprezenta o tragedie, dacă nu se intervine rapid și în mod profesionist. 

Din fericire, există în prezent multe soluții și substanțe care pot ajuta la eliminarea oricăror urme ale dezastrului de pe covor, dar în cazul petelor de ulei, lucrurile nu sunt la fel de simple. Indiferent de variantele pe care te poți simți atrasă să le încerci, cea mai bună recomandare este să apelezi la profesioniști, cum sunt și cei de la spălătoria de covoare Waldmaster. Chiar și un covor nepătat are între perii săi multă murdărie și praf, iar aspirarea acasă nu este de ajuns pentru a le îndepărta complet. Dar nu te speria, încă nu este momentul să schimbi covorul cu unul nou. Poți încerca unele dintre metodele tradiționale, dar și cu soluții de ultimă generație, pe care le poți găsi pe rafturile magazinelor. 

Atunci când vine vorba despre pete ulei, în niciun caz covorul nu trebuie frecat sau șters cu putere, deoarece substanța va fi împinsă și mai mult în fibrele țesăturii. Dacă este vorba despre un accident cu o materie solidă, cum ar fi o bucată de carne în sos ori o bucată de unt, aceasta trebuie ridicată cu grijă, pentru a minimiza extinderea petei de ulei. Deasupra, se poate presăra făină sau amidon de porumb, pentru ca excesul de ulei să fie absorbit. Unele metode recomandă chiar punerea unei felii de pâine pe pată, deoarece se obține același efect. După aproximativ 15 minute, uleiul este absorbit, iar făina poate fi trasă cu aspiratorul. 

Petele mai vechi de ulei sunt mai greu de curățat decât cele recente, deoarece uleiul se fixează în țesătură, fiind mai dificil de îndepărtat. În acest caz, pata trebuie rehidratată, cu o soluție specială pentru îndepărtarea petelor. Deoarece uleiul nu se amestecă cu apa, este inutilă ștergerea covorului cu o cârpă sau un burete înmuiat în apă. Acest lucru nu va avea niciun efect benefic, din contră. Utilizarea de apă fierbinte poate avea un oarecare rezultat, deoarece topește grăsimea, însă efectul asupra fibrei din care este realizat covorul, poate fi unul negativ. De la distrugerea culorilor și până la afectarea aspectului, orice este posibil atunci când se utilizează apă pe un covor textil. 

Întotdeauna când se curăță un covor, trebuie utilizată o cârpă sau un prosop alb, care să nu permită transferul culorilor proprii, datorită substanțelor utilizate. După aplicarea soluției potrivite, pata trebuie curățată dinspre margini spre interior, pentru a evita extinderea uleiului. În plus, efectul soluției de curățat asupra covorului trebuie testat pe o zonă mai puțin vizibilă. Dacă soluția va decolora covorul sau va amesteca culorile din compoziție, măcar dezastrul va putea fi oprit la timp, iar operațiunea de curățare a petei de ulei va trebui făcută cu o altă soluție. 

Pentru rezultate imediate și de calitate, este recomandat să se utilizeze soluții profesioniste, care pot fi găsite chiar la spălătoriile de covoare. Detergenții pe care acestea îi folosesc conțin ingrediente puternice, de calitate, care nu au nevoie de frecare, ci acționează doar la nivel chimic. După o perioadă de 15-30 de minute, aceste soluții, care conțin enzime speciale, vor sparge moleculele de ulei, iar îndepărtarea petei se va face mult mai ușor și cu rezultate spectaculoase. 

Evită pe cât posibil utilizarea de bicarbonat de sodiu, acetonă sau oțet, deoarece sunt soluții puternice, care pot afecta atât culorile covorului dar și fibra acestuia. Cel mai bine este să apelezi direct la specialiști, care au la îndemână toată tehnologia necesară pentru a-ți reda covorul la forma de dinainte de accident. 

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close