Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Care sunt riscurile sexului neprotejat?

Care sunt riscurile sexului neprotejat?

Sexul neprotejat poate crește riscul de sarcină neplanificată sau de o infecție cu transmitere sexuală.

Care sunt riscurile sexului neprotejat?
Sursa foto: Shutterstock
de Georgiana Adam    |    14 Mar 2024   •   13:13

Barierele precum prezervativul masculin sau feminin pot preveni transmiterea de infecții sexuale de la o persoană la alta. Citește mai multe despre riscurile asociate sexului neprotejat.

Un risc crescut de infecții cu transmitere sexuală (ITS)

Milioane de oameni contactează infecții cu transmitere sexuală în fiecare an inclusiv:

HIV (virusul imunodeficienței)

Virusul HIV poate pătrunde în corp prin membrana mucoasei din zona vaginului, a anusului sau a penisului. De asemenea, poate fi transmis și dacă există răni sau zgârieturi în diferite zone ale corpului care vin în contact cu fluidele corporale (sânge, spermă, lichid vaginal, lapte matern) ale unei persoane infectate.

În general, simptome HIV debutează la aproximativ 2-4 săptămâni de la infecție și se manifestă asemănător cu gripa. Mai mult, dacă persoana are deja o infecție cu transmitere sexuală, pot exista răni pe corp care să faciliteze pătrunderea HIV în organism.

Cel mai adesea, virusul se transmite prin sex anal fără prezervativ. Acest lucru se întâmplă deoarece membrana care căptușește anusul este mai subțire și mai predispusă la răni decât mucoasa vaginului sau a gurii. Tratamentul este de lungă durată, însă în ultimii ani avansul medical și tehnologic a făcut posibilă o recuperare mai bună decât în urmă cu 20-30 de ani.

Gonoree

Gonoreea este o infecție cu transmitere sexuală și este cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Poate infecta mucoasa zonei genitale, a gurii sau a gâtului. Se transmite cel mai adesea prin sex vaginal, anal sau oral cu o persoană infectată. De asemenea, se poate transmite de la mamă la copil în timpul nașterii.

Se manifestă prin scurgeri vaginale, usturime la urinare și sângerări între menstre la femei și senzație de arsură la urinare, scurgeri din penis și testicule umflate la bărbați. Ambele sexe se pot confrunta cu dureri rectale, scurgeri anale sau sângerări. Uneori apare durere în gât și conjunctivită. Se tratează cu antibiotice, iar pe durata tratamentului trebuie evitat sexul.

Chlamydia

Chlamydia este o altă infecție cu transmitere sexuală des întâlnită. Cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis, boala afectează colul uterin, uretra sau rectul. De multe ori, nu apar simptome iar, atunci când apar, pot include scurgeri vaginale sau din penis, durere sau usturime la urinare, durere pelvină la femei sau testiculară la bărbați.

În general, se tratează cu antibiotice, iar partenerul ar trebui să urmeze și el tratamentul pentru a preveni reinfectarea.

Unele forme de hepatită

Două forme de hepatită sunt cele mai răspândite prin contact sexual, hepatita B și hepatita D. Hepatita B se transmite prin sex vaginal, anal sau oral cu o persoană infectată. Riscul este cu atât mai mare dacă suferi de alte infecții cu transmitere sexuală sau ai mai mulți parteneri.

Hepatita D necesită ca persoana să fie deja infectată cu hepatita B și se transmite în același mod. Totuși, există anumite precizări. Deși ambele forme de hepatită pot fi infecții cu transmitere sexuală, nu toate persoanele care fac sex cu cineva infectat vor lua boala. Factori precum cantitatea de material viral a persoanei bolnave, existența unei alte infecții sexuale contează foarte mult.

Se tratează prin medicamente antivirale (tratarea hepatitei B va trata și hepatita D), monitorizarea sănătății ficatului și vaccinare pentru a preveni reinfectarea.

Risc mai mare de sarcină neplanificată

Persoanele care fac sex vaginal neprotejat au un risc crescut de sarcină neplanificată. Folosirea prezervativului are o eficacitate de 98% în prevenirea sarcinii. Pentru a vă proteja de o sarcină nedorită, este indicat să folosiți prezervativul la fiecare contact sexual vaginal.

Sexul neprotejat crește semnificativ riscul de infecții cu transmitere sexuală. De aceea, doctorii recomandă folosirea prezervativului masculin sau feminin (are o eficiență ceva mai mică) și testarea periodică pentru infecții care se pot transmite sexual. Acest lucru este important, deoarece poți lua infecția fără să știi (de exemplu, dacă pielea rănită de pe mână vine în contactul cu sângele sau sperma unui bolnav, dacă utilizezi jucării sexuale folosite de o persoană infectată etc.) și apoi o poti transmite mai departe.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close