Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Rolul esențial al magneziului în sănătatea oaselor

Rolul esențial al magneziului în sănătatea oaselor

Sănătatea aparatului locomotor este deosebit de importantă pentru independența de mișcare a persoanelor, dinamismul și longevitatea acestora.

Rolul esențial al magneziului în sănătatea oaselor
de Georgiana Adam    |    24 Apr 2024   •   15:06

Deși calciul este considerat principalul element care asigură bunăstarea oaselor, densitatea optimă a acestora și capacitatea de regenerare, nu trebuie ignorat rolul magneziului, un mineral depozitat în principal în oase și mușchi și implicat în peste 300 de reacții biochimice din organism.

Magneziul joacă un rol cheie în mineralizarea osoasă, procesul prin care ionii de calciu și fosfat sunt încorporați în țesutul osos, consolidându-l. Cercetările indică faptul că nivelurile adecvate de magneziu favorizează o densitate osoasă mai mare, reducând riscul de fracturi osoase și osteoporoză.

Magneziu, vitamina D, calciu - aliați în menținerea sănătății osoase

Rolul magneziului în sănătatea oaselor nu se oprește la mineralizare. Acesta este implicat și în metabolismul calciului, un mineral esențial pentru sănătatea oaselor. Magneziul reglează transportul calciului prin membranele celulare, un proces fundamental pentru legăturile neuronale, contracția musculară și ritmul cardiac.

Menținerea unui echilibru optim între calciu și magneziu este esențială, deoarece calciul în exces poate duce la calcifierea țesuturilor moi și a organelor. Magneziul joacă un rol de protecție prin prevenirea unei astfel de calcifieri, asigurând depunerea calciului acolo unde este nevoie, în oase.

De asemenea, vitamina D și magneziul se găsesc într-o relație simbiotică în protecția sănătății osoase. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, iar magneziul ajută la transformarea vitaminei D în forma sa activă. Astfel, o deficiență de magneziu poate duce la o deficiență de vitamina D, ceea ce va implica o slabă absorbție a calciului și oase fragile.

Deficiența de magneziu poate duce la osteoporoză

Cercetările au evidențiat o legătură între deficiența de magneziu și osteoporoză, o afecțiune caracterizată prin fragilitate osoasă. Un aport inadecvat de magneziu este asociat cu o densitate minerală osoasă mai mică, ceea ce ar putea duce la un risc crescut de fracturi.

Administrarea de medicamente cu magneziu la persoanele diagnosticate cu osteoporoză poate duce la o creștere a densității minerale osoase și o reducere a ratei fracturilor. Tratamentul se efectuează la recomandarea și sub supravegherea medicului curant.

Rolul magneziului în activitatea fizică intensă

Magneziul este implicat și în menținerea funcției musculare, fiind benefic pentru mușchii care susțin oasele. Deficiența de magneziu poate fi resimțită și ca slăbiciune musculară, ceea ce poate crește riscul de căderi și fracturi.

Sportivii sunt mai expuși riscului de pierdere osoasă din cauza nivelurilor ridicate de activitate fizică și a nevoilor sporite de nutrienți. Pentru aceștia, un nivel adecvat al magneziului în organism îmbunătățește densitatea osoasă și reduce pericolul leziunilor osoase.

Magneziul și echilibrul hormonal - implicații în sănătatea oaselor

Magneziul ajută la reglarea hormonului paratiroidian. Acest hormon joacă un rol cheie în sănătatea oaselor prin reglarea nivelurilor de calciu și fosfor din organism. Prin ajustarea nivelului hormonului paratiroidian, magneziul ajută la îmbunătățirea sănătății oaselor.

Magneziul este implicat și în procesul continuu de remodelare osoasă, realizând un echilibru între formarea și resorbția țesutului osos și în activitatea celulelor implicate în aceste procese.

Aportul optim de magneziu poate fi asigurat printr-o dietă echilibrată, care conține alimente precum legume cu frunze verzi, leguminoase, nuci, semințe crude, cereale integrale și germeni de grâu și tărâțe de ovăz. Stresul, exercițiul fizic și alte tulburări din organism pot avea nevoie de un aport crescut, susținut de medicamente pe bază de magneziu, la recomandarea medicului sau farmacistului.

Magneziul deține un rol esențial în menținerea și promovarea sănătății oaselor. Influența sa începe cu procesul de mineralizare, prin care se asigură oase mai puternice și mai dense, și ajunge până la reglarea fină a metabolismului calciului și al vitaminei D, elemente ale căror funcții în bunăstarea scheletului sunt binecunoscute.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close