Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Sfaturi pentru a calma tusea seacă pe timp de zi sau noapte

Sfaturi pentru a calma tusea seacă pe timp de zi sau noapte

Când ai de-a face cu tusea, acel gâdilat enervant în gât poate apărea în cele mai rele momente - cum ar fi în timpul unei întâlniri sau când încerci cu disperare să dormi puțin.

Sfaturi pentru a calma tusea seacă pe timp de zi sau noapte
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Feb 2023   •   15:54

Oricât de enervantă poate fi tusea, este un reflex normal, deoarece are rolul de a curăța căile respiratorii de mucus și alți iritanți. Multe afecțiuni pot avea ca simptom tusea, inclusiv răceala obișnuită, gripa sau alergiile. Află de la specialistul Fares care sunt cele mai frecvente cauze ale tusei seci și cum poți combate acest simptom pe timp de zi sau noapte.

Cauze care duc la apariția tusei seci

Printre cele mai frecvente cauze care duc la apariția tusei seci se numără răceala obișnuită sau gripa, afecțiuni frecvente în sezonul rece. Specialistul nostru, medic cu competență în apifitoterapie, subliniază faptul că “tusea seacă poate fi cauzată și de laringită, rinită alergică sau de afecțiuni pulmonare precum astmul, bronșita asmatiformă sau poate să mai persiste și după încheierea unei viroze respiratorii.” Totodată, tusea seacă poate fi rezultatul și a altor probleme de sănătate, cum ar fi: refluxul gastro-esofagian, apnee în somn și sforăit, fumatul, sau ca efect secundar al unor medicamente.

Cum să calmezi tusea seacă pe timp de zi

Dacă tusea nu îți permite să te concentrezi la taskurile de zi cu zi, ține cont de următoarele sfaturi care pot ameliora acest simptom neplăcut.

Bea lichide calde pe tot parcusul zilei. Ceaiurile calde îndulcite cu miere contribuie la calmarea iritațiilor gâtului. Dna doctor recomandă plante medicinale cu efect emolient pe mucoase, precum flori de tei, soc, pătlagină, rădăcină de nalbă și lemn duce. „Aceste plante reduc inflamația și durerea în gât și astfel nu mai apare reflexul de tuse”, potrivit specialistului.

Alege un sirop pe bază de plante. Înainte de a te îndrepta către medicamentele de sinteză, specialistul Fares recomandă folosirea unui remediu natural pentru combaterea tusei. “Alegeți-le pe cele din plante precum pătlagină, nalbă mare, lichen de piatră, podbal sau formule gata preparate, precum Plantusin sirop, una dintre cele mai vechi rețete românești de sirop de tuse natural, de peste 25 de ani în piață, disponibil și în varianta cu miere și propolis”.

Fă gargară cu apă și sare. Pentru combaterea iritațiilor gâtului poți recurge și la gargarea cu apă și sare, deoarece sarea subțiază mucusul, îndepărtează iritanții din gât și curăță gâtul.

Folosește comprimate de supt cu efect emolient. În momentele în care nu ai la îndemână un sirop de tuse, poți folosi comprimate de supt, care au efect emolient asupra mucoaselor uscate şi iritate ale tractului respirator. Comprimatele Plantusin Calmant combat rapid tusea uscată, iritativă, fiind indicate și persoanelor care se expun la aer uscat, aer condiționat și fum de țigară.

Cum să calmezi tusea seacă pe timp de noapte

Atunci când nu te poți odihni din cauza tusei, încearcă următoarele soluții care contribuie la ameliorarea tusei seci, iritative.

Consumă puțină miere. Dna doctor recomandă administrarea mierii înainte de culcare. “ Mierea poate ajuta la calmarea tusei seci prin liniștirea iritațiilor gâtului care declanșează tusea. Se iau 1-2 lingurițe de miere într-un acces de tuse seacă, iritativă, sau înainte de culcare, pentru a liniști tusea nocturnă”.

Utilizează un antialergic. Întreabă medicul specialist dacă seara, înainte de culcare, este indicat să iei un antihistaminic, ca parte a tratamentului împotriva tusei seci. Antialergicul este, adesea, recomandat în cazul tusei seci, atunci când acesta este cauzată de anumite alergii.

Folosește un umidificator. O umiditate mai crescută a aerului din încăperea în care dormi ajută la menținerea căilor respiratorii umede și la reducerea probabilității ca o tuse uscată și stridentă să te trezească.

Când trebuie să ne trimită tusea la doctor?

Dacă tusea este însoțită de simptome precum febră, frisoane sau junghi în spate și se agravează în timp chiar dacă ai luat tratament, adresează-te unui medic specialist. De asemenea dacă tusea persistă de multă vreme, ori dacă apare din senin, fără motiv, solicită ajutor medical.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație
x close