Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Sunteți alergic la bijuteriile de aur? Iată ce puteți face

Sunteți alergic la bijuteriile de aur? Iată ce puteți face

Uitați de prețul bijuteriilor de aur și cum vă simțiți când le purtați. Știați că puteți purta bijuterii de aur chiar dacă aveți reacții alergice? Vă putem asigura că nu e magie sau vrăjitorie, ci unele tipuri de bijuterii de aur care nu declanșează reacții alergice.

Sunteți alergic la bijuteriile de aur? Iată ce puteți face
de Georgiana Adam    |    15 Dec 2023   •   16:36

Dacă sunteți alergic la bijuteriile de aur, nu trebuie să vă panicati când îi vedeți pe colegii dvs. purtând astfel de bijuterii. În schimb, poți să-ți iei timp să citești articolul nostru detaliat, care servește ca ghid cuprinzător privind cum să-ți ții sub control alergia la aur în timp ce lumina soarelui se va reflecta în bijuteriile tale de aur premium.

Ce este o alergie la bijuterii/aur?

Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl înțelegeți despre alergia la aur sunt simptomele asociate cu aceasta. Puteți fi alergic la aur fără să știți. Prin urmare, ce este această alergie la aur și cum îți afectează stilul de viață și tipul de bijuterii de aur pe care le achiziționezi?

Alergia la aur este o reacție adversă a corpului uman, în special a pielii umane, la anumite compuși găsiți în bijuteriile de aur și alte articole conexe.

Alergia la bijuterii este una dintre cauzele radacinare ale dermatitei de contact. Dermatita de contact este esențialmente o erupție mâncăioasă cauzată de contactul direct cu o substanță sau o reacție alergică la aceasta. Majoritatea persoanelor care sunt alergice la aur au, de obicei, o alergie la metale. Unul dintre alergenii comuni în aur este nichelul. Vei crede că ai o alergie la aur, în timp ce ar putea fi o alergie la nichel. Alte metale care ar putea cauza reacții alergice includ cobaltul și cele din familia platinei.

Nichelul este un metal găsit frecvent în bijuterii, în special în aur și argint. Este folosit ca aliaj pentru a crea piese de bijuterie mai durabile și pentru a adăuga un luciu sau o culoare unică produsului finit. Majoritatea oamenilor cred de obicei că sunt alergici la bijuteriile de aur sau de argint, când, în realitate, sunt doar alergici la nichel. Trebuie să rețineți că alergia la aur apare atunci când aurul atinge pielea și poți experimenta iritații ale pielii în acest sens.

Simptomele unei alergii la aur

Alergiile la aur prezintă simptome foarte similare cu cele ale altor alergii. În timp ce corpul reacționează diferit la alergeni, unele simptome tipice ar putea include:

  • Umflarea corpului
  • Erupții cutanate
  • Roșeață
  • Descuamare
  • Pete întunecate
  • Bule

Poți experimenta reacții alergice ușoare sau severe, în funcție de simptomele tale. De asemenea, este bine să știi că aceste simptome apar scurt timp după ce intri în contact cu aur sau pot apărea după expunere prelungită la bijuteriile de aur.

Purtarea unui inel de aur poate duce la decolorarea, roșeața sau mâncărimea degetului. În plus, poți dezvolta simptome în jurul gâtului sau urechilor după purtarea cerceilor sau colierelor de aur. În timp ce este dificil să faci distincție între alergia la aur și alte tipuri de alergii, nu toate tipurile de aur cauzează alergii. Unele reacții alergice pe care le poți experimenta pot proveni de la eczeme și alte dermatite de contact în loc de alergii la aur. Cu toate acestea, trebuie să știi că alergiile la aur prezintă întotdeauna simptome similare ori de câte ori pielea ta intră în contact cu aur.

În fața unei astfel de situații, cel mai bun curs de acțiune ar fi să consulți medicul sau dermatologul tău pentru a determina tipul de alergie pe care l-ai contractat.

Determinarea cauzei exacte a alergiei la aur este un proces destul de anevoios. Cu toate acestea, trebuie să știi că simptomele apar atunci când sistemul imunitar al corpului tău este sensibil la metalul expus. Poți deveni alergic la aur dacă ai o alergie la alte metale. În plus, poți fi alergic la aur dacă ai o istorie familială cu alergii la nichel sau metale. Poți reacționa și la bijuteriile de aur sau alte piese de aur din cauza altor metale prezente în ele. Nichelul este unul dintre alergenii comuni folosiți adesea cu aur. Prin urmare, probabil nu vei experimenta reacții alergice cu o piesă de aur fără nichel.

Cum să eviți alergia la bijuterii

Cea mai bună soluție pentru persoanele cu alergii la aur este să afle ce provoacă reacțiile lor alergice. Dacă observi o reacție alergică după folosirea unei piese de aur, încearcă să afli dacă conține aur pur sau alte metale precum nichel, platina, etc. De cele mai multe ori, corpul tău reacționează la aceste metale aliate, nu la aurul pur în sine. Rhodium plating-ul de pe inelele tale de aur poate provoca, de asemenea, alergie la contact cu aurul. Aflarea sursei alergiilor tale te va ajuta să eviți dermatita de contact.

De exemplu, dacă știi că pielea ta reacționează la alte metale, nu vei purta cercei sau un inel de nunta care conține aceste metale. Evitarea bijuteriilor de aur placate cu metal poate preveni, de asemenea, viitoarele reacții alergice. Dacă purtați în cele din urmă bijuterii cu aceste metale, veți putea experimenta din nou alergii la metale.

Tratament pentru alergia de aur

După ce porți bijuterii de aur alb, este bine să verifici dacă ai simptome precum umflarea, mâncărimea, roșeața, formarea de bășici etc. Cel mai bun mod de a trata reacția ta alergică este să cumperi creme corticosteroide topice. O soluție alternativă este să aplicio compresa rece în timp ce îți menții pielea hidratată pentru a reduce mâncărimea. Consultă întotdeauna un profesionist de sănătate certificat dacă experimentezi o reacție severă la aur. Ar fi bine să renunți complet la purtatul bijuteriilor dacă vrei să previi viitoarele reacții alergice.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close