Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Tipuri de dureri pe care ar fi bine să nu le ignori. Iată ce pot indica

Tipuri de dureri pe care ar fi bine să nu le ignori. Iată ce pot indica

Durerea este un simptom frecvent cu care se confruntă toate categoriile de pacienți, care indică adesea prezența unei afecțiuni subiacente.

Tipuri de dureri pe care ar fi bine să nu le ignori. Iată ce pot indica
de Georgiana Adam    |    02 Apr 2024   •   10:24

Ignorarea anumitor tipuri de dureri poate duce la complicații grave pentru sănătatea pacienților pe termen lung. Iată ce tipuri de dureri nu ar trebui să fie ignorate și ce afecțiuni pot indica. 

Durerile de umeri

Durerea de umăr este una dintre cele mai frecvente dureri musculo-scheletale. Umărul este o structură complexă formată din mai multe articulații, mușchi și tendoane. Instabilitatea și compresia tendoanelor și mușchilor pot duce la durere, care apare doar în timpul mișcării umărului sau poate fi prezentă constant. Efortul fizic, traumele frecvente la nivelul umărului, sau practicarea anumitor sporturi pot cauza acest simptom.

Bursita este o afecțiune care cauzează frecvent durere de umar. Aceasta apare când bursele, mici saci de lichid meniți să faciliteze alunecarea între tendoane, ligamente, piele, mușchi și os, devin inflamate.

Durerile de genunchi

Genunchiul este o structură supusă stresului fizic constant, iar durerea în zona genunchiului este frecvent întâlnită. Orice leziune care afectează componentele articulare ale genunchiului cauzează durere și disconfort.

Aceste simptome pot apărea în urma unei mișcări bruște sau greșite, din cauza unui traumatism sau a unei căzături. Durerea cronică a genunchiului poate fi declanșată de leziuni recurente sau de afecțiuni precum artroza. Ruptura de ligamente incrucisate (LIA) este cea mai frecventă formă de leziune a ligamentului la nivelul genunchiului. Această leziune apare adesea în timpul practicării unor sporturi de contact (box, judo, kickbox, etc.) sau din cauza unei mișcări bruște sau intense ce afectează genunchiul.

Durerile de gleznă

Durerea de gleznă este o senzație neplăcută, însoțită de alte simptome precum furnicături, amorțeală sau înțepături. Durerea poate apărea ca urmare a unei entorse sau fracturi sau din cauza unor afecțiuni precum osteoartrita, guta, tendinita sau bursita. Pacienții care au antecedente de leziuni la nivelul gleznei sau care efectuează activități fizice intense sunt mai predispuși în a resimți durere în zona gleznei. Tratamentul pentru durere glezna include odihnă, aplicarea de comprese cu gheață, utilizarea unor talonete ortopedice, administrarea de medicamente antiinflamatoare sau fizioterapia.

Durerile de spate

Durerea de spate poate apărea în orice regiune a spatelui: zona cervicală, toracică sau lombară. Cauzele durerilor frecvente sunt traumatismele, ridicarea obiectelor grele, poziția incorectă sau mișcările bruște. Durerea de spate poate fi acută sau cronică și legată de afecțiuni ale coloanei vertebrale, a discurilor intervertebrale, ligamentelor sau nervilor. Durerile de spate pot fi cauzate și de o serie de probleme structurale. Acestea includ ruptura unui disc intervertebral, curbura anormală a coloanei vertebrale, osteoartrita, artrita reumatoidă, osteoporoza și fibromialgia. Aceste condiții pot exercita presiune asupra structurilor nervoase din spate, provocând durere.

În cazul în care te confrunți cu durere în oricare parte a corpului, este recomandat să consulți un medic specialist pentru diagnostic și tratament.

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

·       www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-pain/symptoms-causes/syc-20350849, accesat la 25.03.2024;

·       my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/15295-ankle-pain, accesat la 25.03.2024;

·       orthoinfo.aaos.org, https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/shoulder-pain-and-common-shoulder-problems/, accesat la 25.03.2024;

·       www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906, accesat la 25.03.2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close