Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Top dăunători care afectează cultura de pomi fructiferi și cum să îi combați

Top dăunători care afectează cultura de pomi fructiferi și cum să îi combați

Un atac al dăunătorilor poate compromite într-o mare măsură productivitatea unei livezi, punându-și amprenta atât asupra cantității de fructe recoltate cât și asupra calității acestora.

Top dăunători care afectează cultura de pomi fructiferi și cum să îi combați
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mai 2022   •   15:14

Din categoria dăunătorilor vegetali fac parte plantele, animalele și microorganismele, iar cea mai importantă grupă este reprezentată de insecte. Există mii de specii de insecte care afectează pomii fructiferi, iar în cele ce urmează ți le vom prezenta pe cele mai răspândite dintre ele, alături de metodele prin care pot fi combătute.

Păduchele din San Jose

Face parte din așa-numita categorie de păduchi țestoși, denumiți astfel datorită platoșei care îi protejează asemenea unei carapace. Păduchele din San Jose este cea mai răspândită specie din această categorie, afectând în special livezile de semințoase precum meri, peri, gutui sau coacăzi.

Nici livezile de sâmburoase nu sunt scutite de atacurile păduchelui din San Jose, acesta putând fi întâlnit și în culturile de cireș, cais, piersic etc. Se estimează că acest dăunător atacă circa 200 de specii de plante, în afară de pomii fructiferi preferând și arbuștii și plantele ornamentale.

Se hrănește cu sucul celular al plantelor, injectându-și totodată în țesuturile vegetale saliva, care este toxică. Atacă atât ramurile cât și frunzele și fructele, iar pomii infestați au frunze mici, îngălbenite și o productivitate scăzută, cu fructe de slabă calitate.

Poate fi combătut cu insecticide puternice și eficiente de la Agricover care conțin ca substanțe active thiametoxam, tiacloprid sau acetamiprid.

Omida păroasă a dudului

Din păcate, atacurile acestui dăunător nu se rezumă doar la duzi, estimându-se că preferă circa 120 de specii de pomi și arbuști. Adulții sunt acei fluturi albi ce pot fi adesea întâlniți în grădini și livezi, începând cu perioada aprilie-mai.

Aceștia zboară în coroanele pomilor, unde își depun ouăle pe fața interioară a frunzelor. Omizile păroase sunt larvele care se dezvoltă din aceste ouă, devorând apoi frunzele pomilor. Mai întâi, le înfășoară în fire de mătase, formând astfel mai multe cuiburi. Din frunze, mai rămân doar nervurile mai groase, iar în cazul atacurilor masive pomii sunt complet defoliați.

În livezile mici, distrugerile pot fi limitate prin înlăturarea și arderea cuiburilor mătăsoase imediat ce acestea apar. De asemenea, există o serie de insecticide care se administrează în diferite stadii.

Nu în ultimul rând se recomandă inspectarea copacilor și înlăturarea frunzelor căzute, întrucât pupele iernează în scorburi, sub scoarță și sub frunzele uscate. Înlăturând pupele în faza de repaus vegetativ, se reduce numărul fluturilor adulți care vor apărea primăvara, când temperatura depășește constant 10 grade.

Păianjenul roșu comun

Această specie atacă deopotrivă livezile de pomi fructiferi, cât și culturile de legume, fiind un alt dăunător foarte des întâlnit. Nu are preferințe în ceea ce privește pomii fructiferi așa că poate apărea în orice livadă imediat ce vremea se încălzește. Atacurile vizează florile și frunzele plantelor, pe care păianjenul roșu le înțeapă pentru a suge sucul celular. Pe frunzele afectate apar la început pete galbene, care devin apoi roșii sau brune. Petele se întind pe toată suprafața frunzelor, care, în final se usucă și cad.

Atacurile asupra florilor scad productivitatea, iar fructele sunt slab dezvoltate și de proastă calitate. De asemenea, mai trebuie precizat că păianjenul roșu comun este un important vector de transmitere a agenților patogeni, care provoacă diferite boli ale plantelor.

Irigarea constantă a plantelor contribuie la reducerea numărului de colonii, precum și îndepărtarea resturilor vegetale. Insectele atacă în egală măsură și buruienile așa că și distrugerea acestora la timp poate preveni atacurile.

Ca soluții chimice, se recomandă stropirea pomilor cu produse insecticide-acaricide adecvate.

Chiar dacă ai luat toate măsurile de precauție, livada trebuie monitorizată permanent pentru a observa din timp primele semne ale atacurilor dăunătorilor și a acționa în consecință.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close