Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Trei boli de piele care pot apărea la orice vârstă

Trei boli de piele care pot apărea la orice vârstă

Pielea este cel mai mare organ al corpului și îndeplinește numeroase funcții care contribuie la menținerea sănătății organismului, cea mai importantă fiind cea de protecție. Așadar, epiderma acționează ca un scut împotriva factorilor dăunători din mediul înconjurător.

Trei boli de piele care pot apărea la orice vârstă
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mar 2022   •   13:42

Pielea găzduiește un microbiom, care poate conține peste 100 de tipuri de bacterii. Cele mai multe dintre acestea sunt bacterii bune, care joacă un rol important în funcționarea optimă a organismului, însă, uneori, ele pot afecta corpul. Unele afecțiuni ale pielii pot fi cauzate de bacterii sau de virusuri, care atacă organismul.

Lăsate netratate, aceste probleme dermatologice pot afecta, în unele cazuri, nu doar pielea, ci starea de sănătate a întregului organism.

Îți prezentăm, în rândurile ce urmează, trei boli de piele care pot apărea, în diverse forme, la orice vârstă.

Dermatita atopică

Cea mai comună formă de eczemă poartă denumirea de dermatita atopica. Această afecțiune a pielii debutează, de regulă, în copilărie, însă este o manifestare cutanata inflamatorie cronică sau de durată, ceea ce înseamnă că are tendința de a reapărea periodic.

Printre simptomele dermatitei atopice se numără pruritul (mâncărimea intensă), pielea uscată și erupțiile cutanate periodice, care pot apărea în diferite nuanțe (roșu, violet, maro). În zonele în care apar erupțiile cutanate, se pot forma mici umflături, iar pielea se poate infecta, din cauza gratajului (scărpinatului).

Printre factorii care duc la slăbirea barierei naturale a pielii și la apariția dermatitei atopice se numără genetica, un sistem imunitar cu probleme, anumite alimente și produse cosmetice, precum și unii factori declanșatori din mediul înconjurător.

Varicela

Varicela, cunoscută și sub denumirea de vărsat de vânt, este o boală infecțioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian. Este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei, însă poate apărea și în perioada adultă.

Fiind cauzată de un virus, este contagioasă, modul de răspândire fiind pe calea aerului, prin tuse și strănut.

Se manifestă, în primul rând, printr-o erupție cutanată, însă printre simptomele varicelei se mai numără febra, durerea de cap, oboseala și lipsa poftei de mâncare.

Adulții care nu au dezvoltat această boală în copilărie pot suferi de varicelă la orice vârstă, manifestările fiind mai severe la maturitate.

Totodată, persoanele care au contractat virusul în copilărie, pot dezvolta la maturitate zona zoster. Această afecțiune a pielii se manifestă printr-o erupție cutanată care, cel mai adesea, apare pe o singură zonă a corpului. Cele mai afectate zone fiind cea toracică și cea lombară.

Virusul care cauzează varicela în copilărie rămâne latent în anumiți nervi din organism și, din cauza unor factori care slăbesc sistemul imunitar, o persoană poate dezvolta zona zoster la maturitate.

Acneea

Acneea este una dintre cele mai comune afecțiuni ale pielii, care poate apărea la orice vârstă. Există mai multe tipuri ale acneei în funcție de perioada în care apare și de severitatea manifestărilor.

Pe de o parte, există acnee pediatrică, acnee juvenilă și acnee matură. Simptomele acneei se manifestă cel mai curând la bebeluși la două săptămâni de la naștere.

Acneea este o afecțiune a pielii foarte frecventă în rândul adolescenților, pubertatea fiind perioada în care au loc schimbări hormonale importante, care reprezintă unul dintre principalele motive pentru care apare acneea. Însă, problemele cutanate pot apărea și în rândul persoanelor adulte.

Pe de altă parte, în ceea ce privește severitatea acneei, aceasta poate fi ușoară, moderată sau severă.

De obicei, simptomele acneei apar pe față, pe frunte, pe piept, pe partea superioară a spatelui și pe umeri, iar manifestările acestei afecțiuni sunt comedoanele (punctele negre și albe), pustulele, papulele, nodulii și chisturile.

Pielea are nevoie de protecție pentru a-și putea îndeplini rolul de barieră împotriva factorilor externi, de aceea este important să consulți un medic dermatolog la primele semne ale unei afecțiuni cutanate. Tratamentul precoce poate ameliora manifestările bolilor de piele.

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close