Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Vodka. Din ce se face și care este istoria ei

Vodka. Din ce se face și care este istoria ei

Vodka este apreciată de consumatori din lumea întreagă atât în forma sa simpla, cât și în cocktailuri din cele mai variate.

Vodka. Din ce se face și care este istoria ei
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iun 2022   •   14:33

În rândurile de mai jos îți spunem din ce se face vodka și care este istoria ei.

Din ce se produce vodka?

Vodka este un compus neutru tratat cu cărbune și alte materiale atât în timpul distilării, cât și după aceasta. Procesul este realizat pentru obținerea caracteristicii unice a acestei băuturi, și anume lipsa oricărui gust.

Acest distilat trebuie să aibă o concentrație de alcool mai mare de 37,5% în Europa și de peste 40% în S.U.A.

În general, vodka este produsă prin fermentarea de cereale și alte plante care conțin amidon cum ar fi secara, grâul sau cartofii. Ingredientele sale principale însă sunt apa și etanolul.

Sortimentul preferat de cei mai mulți consumatori este vodka albă (sau neutră). Cu toate acestea, sortimentele aromate au câștigat și ele teren în preferințele clienților, pe piață existând chiar și sortimente de vodka colorată – de exemplu neagră, albastră sau roșie.

Unde și cum a apărut vodka?

Vodka a apărut în Europa de Est cu peste o mie de ani în urmă într-o zonă cunoscută sub numele de “centura vodka”, formată din țări ca Polonia, Ucraina, Belarus, țările nordice și cele baltice.

În anul 1386, alcoolul sub formă de vin a fost adus la Moscova de către negustorii genovezi. Guvernul rus de la acea vremea o considera o băutură periculoasă și a interzis importarea ei.

Ani mai târziu, s-a descoperit că alcoolul putea fi obținut din grâu și secară și așa a fost produsă vodka pentru prima oară. Aceasta avea în general o calitate slabă, până la venirea pe tron a Împărătesei Ecaterina a II-a, cunoscută și ca Ecaterina cea Mare. Ea a permis nobililor să producă băutură pe moșiile lor și acest lucru a dus la apariția unor tipuri de vodka aromată cu ingrediente ca ghinda, anasonul, ghimbirul sau lămâia.

În secolul al XVIII-lea, un profesor din Sankt Petersburg a descoperit o metodă de purificare a alcoolului folosind filtrarea cu cărbune. Pâsla și nisipul de râu erau deja folosite de ceva timp în Rusia pentru filtrare, însă cest procedeu a transformat băutura într-una de puritate absolută și calitate superioară.

Vodka se răspândește în lume

După Primul Război Mondial, vodka s-a răspândit în întreaga lume, iar după anii 1930, soldații americani au dus cu ei băutura în toate colțurile Americii.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, țările vestice au început să producă și ele vodka. Statele Unite dețineau cele mai importante capacități de producție, ingredientele folosite fiind în special porumbul și cartofii.

Anii ’60 – anii revoluției culturale în Marea Britanie și în America – au dus la creșterea popularității acestei băuturi, popularitate de care se bucură și astăzi inclusiv în rândul generațiilor tinere, care au un stil de viață mai relaxat și o tendință spre experimentare. Pe Finebar.ro, magazin online de băuturi alcoolice, găsești sortimente de vodka de cea mai bună calitate, pe care le poți savura direct la tine acasă.

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close