Antena 3 CNN Economic Cresc salariile pentru sute de mii de români | De când se aplică legea

Cresc salariile pentru sute de mii de români | De când se aplică legea

Salariul minim în două mari sectoare de la noi din țară va crește, iar măsura face parte din pachetul de măsuri economice promovate de Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR.

Cresc salariile pentru sute de mii de români | De când se aplică legea
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    15 Mai 2022   •   09:36

Este vorba despre salariul minim în agricultură și în industria alimentară care va crește la 3.000 de lei brut, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea.

”Prin derogare de la prevederile art. 164 (…) din Codul muncii, până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră. 

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, se arată în actul normativ.

În plus, apar și o serie de beneficii. Cei aproape 300.000 de români care lucrează în acest domeniu vor fi scutiţi şi de plata unor taxe precum impozitul pe venit din salariu sau contribuţia la sănătate.

”Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opţiunea se depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale”, conform legii.
 

×
Parteneri
Cod portocaliu de vreme severă în 16 judeţe
x close