Antena 3 CNN Economic Data la care românii cu pensii mai mari de 4.000 de lei îşi vor primi banii reţinuţi de stat

Data la care românii cu pensii mai mari de 4.000 de lei îşi vor primi banii reţinuţi de stat

S-a decis când îşi vor primi banii înapoi românii care au pensii mai mari de 4.000 de lei şi au plătit timp de un an contribuția la sănătate de 10%.

Data la care românii cu pensii mai mari de 4.000 de lei îşi vor primi banii reţinuţi de stat
Sursa foto: Profimedia Images
de Cătălina Mănoiu    |    14 Feb 2023   •   12:00

Oamenii își vor primi banii înapoi în decurs de un an de zile.

Potrivit surselor, acest lucru va fi prevăzut în actul care va fi adoptat de Guvern, după ce judecătorii CCR au stabilit că reținerea contribuției de sănătate este neconstituțională. 

Cei care au o pensie de 4500 de lei primesc vor primi de la stat aproximativ 600 de lei/an, ceea ce înseamnă 50 de lei pe lună. 

Foștii magistați ar putea primi de 30 de ori mai mult. Adică, 1.600 de lei/lună, ceea ce înseamnă 19.200 de lei/an.

Citeşte şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

La sfârşitul anului trecut, CCR a decis că plata contribuțiilor de sănătate suplimentare pentru pensii mai mari de 4.000 de lei este neconstituțională.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cei care au plătit deja aceste contribuții vor avea pensiile reîntregite, dar după ce decizia CCR apare în Monitorul Oficial.

A fost o ordonanță de urgență adoptată în decembrie 2021 și care a intrat în vigoare din ianuarie 2022. Atunci, practic, toți pensionarii care au pensii mai mari de 4.000 de lei au plătit 10 % contribuție la sănătate, adică dublu față de toți ceilalți oameni.

Decizia s-a luat în contextul pandemiei, pentru a sprijini sistemul de sănătate.

În România există acum 200.000 de pensionari care au peste 4.000 de lei pensie.

Mai exact, avem 108.000 de persoane care au pensii între 4.000 și 5.000 de lei și 91.000 de persoane care câștigă peste 5.000 de lei.

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Veste tristă pentru 1,8 milioane de români născuţi după 1968. Ei vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.

Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din "decreței" vor ieși la pensie.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.

Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

Vezi şiPensii mai mari pentru unii români. Categoriile care vor primi o indemnizație de 50% din pensie

×
Subiecte în articol: pensii bani contributie
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close