Antena 3 CNN Economic Două bune obiceiuri pentru a-ți ține bugetul sub control

Două bune obiceiuri pentru a-ți ține bugetul sub control

Dacă ai mereu senzația că îți cheltuiești banii fără să știi exact ce ai făcut cu ei, poate că este timpul să faci un pas înapoi și să schimbi perspectiva.

Două bune obiceiuri pentru a-ți ține bugetul sub control
Sursa foto: Pexels
de Georgiana Adam    |    14 Dec 2020   •   07:00

Să ai și să urmezi un plan financiar nu este întotdeauna ușor, mai ales dacă nu stăpânești arta de a-ți controla cheltuielile de zi cu zi. Multe pot părea minore, dar sunt cauza eșecurilor financiare. Procesul de reevaluare a relației tale cu banii este mai puțin complicat decât pare.

Planificarea financiară realistă

Planurile pe următorii ani sunt subiectul unei întrebări clasice folosite de obicei în timpul interviurilor de angajare. La nivel personal, este, de fapt, momentul plăcut al reevaluării. Scrie pe o foaie de hârtie obiectivele tale pe termen scurt, mediu și lung, cu sumele aferente care ar trebui să fie investite. Împarte rezultatul la timpul preconizat, pentru a găsi suma lunară pe care ar trebui să o economisești. Dacă se dovedește a fi un obiectiv realist pentru tine, începe prin a-ți organiza bugetul.

Investește în viitor, chiar dacă ești tânăr și probabil încă nu te gândești prea mult la pensionare. Deschide un depozit bancar, investește, încheie o asigurare de viață. În timp ce depozitul bancar este o formă de economisire cu profit garantat și risc minim, investițiile necesită ceva mai multă experiență.

Conștientizarea obiceiurilor privind cheltuielile

Înainte de a face o planificare financiară, este extrem de important să îți conștientizezi obiceiurile zilnice privind cheltuielile minore, precum cafeaua cumpărată în drum spre birou sau cina comandată acasă. Este posibil să uiți de multe dintre aceste cheltuieli. În acest proces de autoevaluare trebuie să stabilești, în primul rând, care sunt lucrurile, obiceiurile și serviciile fără de care nu ai putea să trăiești. O greșeală frecventă pe care o fac oamenii este aceea că încearcă să își creioneze un plan financiar care nu funcționează în practică pentru ei, pentru că și-au stabilit obiective nerealiste, renunțând la lucrurile care le fac plăcere. Dacă îți place mult cafeaua, cumpără un termos și pregătește-o de acasă.

Verifică extrasul de cont. Vei putea să vezi cu adevărat pe ce se duc banii cel mai frecvent. Începe prin a separa cheltuielile fixe, precum chiria, electricitatea, apa, telefonul, asigurările, plățile în avans și alte lucruri pe care trebuie să le plătești lunar. Acestea sunt cheltuieli pe care nu le poți elimina, dar le poți reduce. De exemplu, poți să faci o comparație a asigurărilor pentru mașină și să alegi una mai bună. În cazul unui credit bancar, se poate face același lucru. Apoi ia în considerare cheltuielile variabile, precum mâncarea, transportul, hobby-urile, hainele, sumele zilnice. Analizează-ți obiceiurile, dar nu uita: pentru ca planificarea să aibă un efect pozitiv, trebuie să faci modificări care ar putea să nu fie plăcute.

Dacă ai reușit să identifici ce lucruri te fac să cheltuiești mai mulți bani fără să îți dai seama, este timpul să nu mai acționezi impulsiv și să cauți alternative. De exemplu, în ceea ce privește cheltuielile lunare ale casei, ai putea să le împarți pe mai multe săptămâni dacă nu iei salariul o dată pe lună.

Folosește puterea tehnologiei. Aceasta este unul dintre cei mai mari aliați pentru economisirea banilor și controlul cheltuielilor zilnice. Să îți notezi cheltuielile într-un carnețel poate părea dificil. Însă, în prezent, există numeroase aplicații care pot fi folosite pentru a planifica economiile și cheltuielile. Poți astfel să urmărești ce progrese ai făcut de la lună la lună și să decizi câți bani poți economisi și/sau investi.

Conștientizarea obiceiurilor privind cheltuielile și planificarea financiară corectă și realistă sunt cei doi factori importanți care te pot ajuta să îți atingi obiectivele și să te bucuri de o viață fără stres.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close