Antena 3 CNN Economic Facturile la energie electrică plătite în rate, în anumite condiţii

Facturile la energie electrică plătite în rate, în anumite condiţii

Este săptămâna decisivă pentru facturile românilor. Modificările aduse ordonanței pe energie vor fi dezbătute și supuse la vot în Parlament. 

Facturile la energie electrică plătite în rate, în anumite condiţii
Sursa foto: pixabay.com
de Vasile Marcu    |    21 Noi 2022   •   11:30

Dacă vor primi undă verde, vom putea plăti în rate facturile la energie electrică a căror emitere a întârziat minimum trei luni. 

Este vorba despre acea ordonanță de urgență dată încă din septembrie de Guvern și pe care se chinuie de atunci partidele din coaliția de guvernare să o modifice, să o îmbunătățească, pentru că a avut în septembrie mai multe scăpări. 

Spre exemplu, în ordonanța de urgență se prevede că spitalele, instituțiile publice, transportul public toate vor avea un preț la energie electrică de un leu, iar ele nu erau trecute în vechea ordonanță de urgență. 

În plus, se prevede un preț redus, cel mai mic preț pentru factura la electricitate pe kilowatt pentru familiile monoparentale, familiile cu trei sau mai mulți copii care sunt într-o formă de învățământ, pentru că nici acestea nu erau cuprinse în textul inițial al ordonanței de urgență. 

Cea mai importantă modificare pe care vor să o treacă prin Camera Deputaților este aceea că românii vor putea să își plătească facturile în rate, în cazul în care compania de electricitate nu a trimis timp de trei luni acele facturi. 

Săptămâna aceasta modificarea din OUG ar trebui să treacă atât prin comisia de specialitate, comisia de industrii din Camera Deputaților, cât și să fie votată, asta însemnând până la mijlocul acestei săptămâni.

S-a decis: Facturile la energie electrică vor fi calculate în funcţie de index, din 1 ianuarie 2023

Aceasta este decizia pe surse guvernamentale pe care au luat-o deja membrii guvernului cu specialiştii din energie.

Astfel, pentru calculul facturilor la energie electrică de la 1 ianuarie 2023, dispare raportarea la consumul de anul trecut în funcţie de care se face şi plafonarea.

În schimb, românii vor citi indexul şi vor transmite acel cod în fiecare lună şi se va calcula factura. De asemenea, se poate calcula şi în funcţie de consumul estimat.

Urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile, a atras atenţia Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, la conferinţa Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă.

O parte dintre români, în special cei care au avut un consum mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un mare furnizor nu a emis note de plată în ultima perioadă, a spus Zoltan Nagy-Bege.

"Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni", a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Unii români vor plăti pe un kWh mai mult ca firmele. Este vorba despre cei care vor avea un consum mai mare de 255 de kWh/lună.

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close