Antena 3 CNN Economic UniCredit și Alpha Bank au convenit să fuzioneze. Devin a treia cea mai mare bancă din ţară

UniCredit și Alpha Bank au convenit să fuzioneze. Devin a treia cea mai mare bancă din ţară

Mişcare importantă pe piaţa de capital din România: UniCredit și Alpha Bank au convenit ca subsidiarele lor din România să fuzioneze, pentru a crea a treia cea mai mare bancă din țară.

UniCredit și Alpha Bank au convenit să fuzioneze. Devin a treia cea mai mare bancă din ţară
Sursa foto: Profimedia
de Alexandra Dima    |    23 Oct 2023   •   10:36

Ca parte a unui parteneriat strategic la nivel internațional, Alpha Services and Holdings SA și UniCredit au agreat principalele condiții financiare pentru fuziunea subsidiarelor din România, conform unui comunicat transmis de Alpha Bank. Oficialii UniCredit menționează că fuziunea va crea a treia bancă ca mărime de pe piața locală, cu o cotă de piață combinată de 12% din punct de vedere total active, notează Economedia.

Pentru prima oară în România, două grupuri bancare europene folosesc parteneriatul ca abordare de consolidare a pieței. Această nouă abordare are ca scop nu numai să susțină economia românească mai bine, ci și să pună pe primul plan nevoile clienților și al acelor comunități în care își desfășoară activitatea.

Ca urmare a tranzacției, clienții Alpha Bank România vor avea acces la o gamă mai largă de produse și servicii, precizează Alpha Bank.

Alpha Bank va deține 9,9% din capitalul social al entității rezultate în urma fuziunii și va rămâne implicată în aceasta prin mecanisme de guvernanță corporativă, inclusiv prin reprezentarea la nivel de consiliu de administrație. De asemenea, va primi o contravaloare în numerar estimată la 300 milioane euro. 

Tranzacția va duce la crearea celei de-a treia bănci din piață din punct de vedere al activelor totale. Fuziunea va aduce la un loc două entității complementare, atât UniCredit Bank Romania cât și Alpha Bank România având o poziție solidă în segmentele de corporate și de retail, și în urma ei va rezulta o instituție financiară puternică care va fi mai bine poziționată pentru a-și deservi clienții și pentru a crea noi oportunități de creștere pe piața românească.

Tranzacția va fi finalizată în 2024

Se estimează ca tranzacția va fi finalizată în 2024, după parcurgerea procesului de confirmatory due dilligence, obținerea aprobărilor statutare și a celor din partea tuturor autorităților de reglementare implicate.

“Banca nou creată va fi bine poziționată pentru a crea noi oportunități de creștere. Aceasta va sprijini angajamentul UniCredit față de clienții săi și comunitățile în care operează, precum și extinderea potențialului pentru angajații săi și ai Alpha Bank prin accesul la 14 piețe. 

Ambele părți vor asigura continuitate și o calitate înaltă a serviciilor clienților și angajaților lor pe parcursul perioadei de tranziție, concentrându-se pe stabilitate și transparență pe măsură ce procesul de fuziune progresează”, transmite şi UniCredit.

 

×
Subiecte în articol: UniCredit Alpha Bank
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close