Antena 3 CNN Economic INCOME: Contract pentru clientelă la CNADNR

INCOME: Contract pentru clientelă la CNADNR

INCOME: Contract pentru clientelă la CNADNR
Sursa foto: Foto: Agerpres
09 Noi 2013   •   15:04
Meteorologii anunta o iarna grea insa firmele de deszapezire nu prea se inghesuie la usa Companiei Nationale de Drumuri pentru a obtine contracte. 
 
Aproape in fiecare an din ultimii au existat scandaluri si probleme. Pe de o parte din cauza lipsei banilor si a modului defectuos de deszapezire, iar pe de alta parte din cauza firmelor cu probleme care au obtinut contracte grase de la stat si care au tocat banii.
 
Nici anul acesta nu este lipsit de semne de intrebare in dreptul unor contracte. 
 
De exemplu, societatea Selina Bihor, implicata în recentul scandal privind presupusa tentativă de mituire a ministrului marilor proiecte, Dan Şova, a câştigat două contracte de deszăpezire. 
 
Firma afaceristului orădean Călin Roman se va ocupa de curatarea drumurilor de pe raza judeţului Călăraşi şi a unei porţiuni de autostradă Bucureşti-Constanţa, pe perioada 2013-2015, valoarea contractului fiind de aproximativ 28,3 milioane de lei. 
 
Iarna trecută, tot firma Selina s-a ocupat de deszăpezirea autostrăzii Bucureşti-Constanţa, de pe raza judeţului Călăraşi, contractul în valoare de aproximativ 9 milioane de lei fiind atribut fără licitaţie din cauza situaţiei de urgenţă. Însă, de-a lungul vremii, firma Selina SRL a încheiat numeroase afaceri pe bani publici cu statul. Doar în perioada 2011-2012, a obţinut de la CNADNR contracte de aproximativ 53 de milioane de lei pentru lucrări de întreţinere şi de construcţii. 
 
În cazul administratorului firmei Selina, ministrul Dan Şova a făcut un denunţ la DNA iar plangerea este anchetata de Parchetul Tribunalului Bihor. 
 
Calin Roman este directorul general al grupului de firme Selina, patronat de omul de afaceri Beniamin Rus, al cărui nume a fost legat in mai multe randuri de castigarea unor contracte publice. In 2010 a fost acuzat de mituirea mai multor functionari din Maramures, judet in care avea un contract de deszapezire.
 
Nimic nou sub soarele de iarna, pentru ca si drumurile din Turnu Severin vor fi deszapezite de firma unui om de afaceri cercetat penal pentru evaziune fiscală. Firma omului de afaceri Sorin Duducea, fost director al Direcţiei de Drumuri Naţionale Mehedinţi, ridicat vara trecută de procurorii DIICOT Craiova pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, a câştigat un contract de peste 1,4 milioane de euro. 
 
Sunt firme abonate la contracte cu statul. Ministrul Dan Şova declara recent că s-au încheiat deocamdata contracte de deszăpezire doar pentru 56 la sută din kilometrii de drum naţional şi autostradă din România, iar până în 15 noiembrie toate contractele ar trebui să fie finalizate. Şova spune că firmele nu se mai înghesuie pentru că nu se mai poate fura ca pe vremea altor ministri. Pentru aceasta iarna s-a luat decizia ca la deszăpezire să se folosească 75% sare şi numai 25% nisip.
 
Ministrul da asigurari că dacă vor fi probleme, toti cei responsabili vor raspunde la telefon.
 
In aceasta iarna, de toate problemele legate de deszapezire se va ocupa Ministerul Transporturilor.
 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close