Antena 3 CNN Economic Românii care lucrează sau au lucrat la una dintre aceste firme pot fi încadrați la condiții speciale de muncă (grupă)

Românii care lucrează sau au lucrat la una dintre aceste firme pot fi încadrați la condiții speciale de muncă (grupă)

Guvernul promite, anul următor, recalcularea pensiilor pentru toți cei aproape cinci milioane de pensionari români. Unii dintre aceștia vor primi, însă, anumite beneficii, în cazul în care au lucrat pentru una dintre firmele care îndeplinesc procedurile și criteriile de încadrare în condiții speciale de muncă.

Românii care lucrează sau au lucrat la una dintre aceste firme pot fi încadrați la condiții speciale de muncă (grupă)
Sursa foto: Pexels | Pixabay
de Laura Dinu    |    08 Noi 2023   •   18:00

Noua lege a pensiilor vine la pachet și cu o serie de anexe, scrie DCBusiness

Una dintre aceste anexe conține tabelul unităților economice care dețin avizul pentru îndeplinirea procedurilor și criteriilor de încadrare în condiții speciale. Lista poate fi consultată AICI

Aproape cinci milioane de pensionare vor primi o majorare în luna ianuarie

Toți pensionarii români, adică aproape 5 milioane de oameni, vor primi în luna ianuarie o majorare a venitului cu aproape 14%. Adică o indexare cu rata inflației. Valoarea punctului de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei. Dintre aceștia, peste 3 milioane de oameni vor avea parte de o nouă majorare în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor.

Citește și: Modul simplu prin care puteți calcula singur câți bani veți primi în plus la pensie, din septembrie

Creșterea va fi în medie de 40%, dar în unele cazuri, veniturile se vor dubla.

De exemplu, o femeie care a lucrat timp de 35 de ani ca vânzătoare și a ieșit la pensie cu aproape 1100 de lei, va primi de la 1 ianuarie 149 de lei în plus, iar din septembrie, pensia va ajunge la aproape 2000 de lei.

Totodată un bărbat care a realizat un stagiu complet de cotizare și are acum o pensie de puțin peste 900 de lei, va primi din septembrie o majorare de aproape 90% din venit.

Citește și: Ce sunt punctele de stabilitate, de care se ține cont la recalcularea pensiilor | Ministrul Muncii: ”Pensiile românilor vor crește în funcție de asta!”

Românii cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, vor primi bonusuri

Noua lege a pensiilor își propune să rezolve inechitățile din sistem, promit oficialii. O femeie și un bărbat, ambii cu un stagiu de cotizare de 22 de ani, însă cu pensii diferite, acum, de 1428 de lei, respectiv 1190 de lei, vor avea din septembrie același venit. Mai exact 1620 de lei. 

În schimb, beneficiile pentru persoanele care lucrează în condiții speciale vor fi eliminate în 2035. Pentru că angajatorii trebuie să le ofere un spațiu sigur de lucru. 

Citește și: Pensionarii români ale căror pensii aproape se vor dubla după recalculare! Ministrul Muncii: ”Diferența este consistentă!”

”Avem un laborator care a fost actualizat din punct de vedere al condițiilor de muncă, iar medicul radiolog, de exemplu, nu este expus unui factor de risc, nici încadrarea în condiții speciale de muncă nu se mai justifică”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.  

Creștere de 40% a pensiilor

”Vom avea o creștere medie raportată la noiembrie 2023, deci noiembrie 2024 în raport cu noiembrie 2023, o creștere medie de 40% a pensiilor. 

În noua lege a pensiilor vom veni cu două principii de bază. Primul și cel mai important este acela că la muncă egală, este important să avem pensii egale. Și cel de-al doilea principiu important este respectarea contributivității.

Prin urmare, prin noua lege a pensiilor, încercăm să arătăm că și în România se poate și să arătăm că în România se poate și fără inechități. Fiindcă, din păcate, avem pensionari care au ieșit la pensie în perioade diferite, care au avut aceeași muncă, care au avut situații și parcurs profesional similar, dar cu toate acestea au pensii diferite.

Citește și: Ministrul Muncii a anunțat când vor fi emise noile taloane de pensii recalculate: ”Fiecare român va primi noul talon!”

Avem situații în care femei și bărbați, în aceleași condiții, au pensii diferite și nu în ultimul rând avem, în interiorul celor 1,2 milioane de pensionari care beneficiază de indemnizația minimă socială, din păcate, situații disproporționale.

Aceștia meritau a fi diferențiați, fiindcă este foarte important ca fiecare dintre noi, și prin sistemul public de pensii, să simțim că suntem respectați de statul român și, în același timp, să simțim că munca și stabilitatea în muncă ne sunt recunoscute”, a explicat Simona Bucura Oprescu în emisiunea Sinteza Zilei.

×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close