Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Ce sunt punctele de stabilitate, de care se ține cont la recalcularea pensiilor | Ministrul Muncii: ”Pensiile românilor vor crește în funcție de asta!”

Ce sunt punctele de stabilitate, de care se ține cont la recalcularea pensiilor | Ministrul Muncii: ”Pensiile românilor vor crește în funcție de asta!”

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat în exclusivitate în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN ce sunt punctele de stabilitate în funcție de care vor crește pensiilor românilor după recalculare.

de Laura Dinu    |    07 Noi 2023   •   20:00

Potrivit ministrului, ”valoarea totală a punctelor de pensie este formată din punctele contributive, punctele necontributive asimilate, respectiv punctele de stabilitate”.

Iar punctele de stabilitate sunt punctele bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani.

Citește și: Daniel Baciu, vești bune pentru cinci milioane de pensionari! Valoarea la care vor ajunge veniturile acestora

”Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.

Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat Simona Bucura Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Citește și: Modul simplu prin care puteți calcula singur câți bani veți primi în plus la pensie, din septembrie

Creștere de 40% a pensiilor

”Vom avea o creștere medie raportată la noiembrie 2023, deci noiembrie 2024 în raport cu noiembrie 2023, o creștere medie de 40% a pensiilor. 

În noua lege a pensiilor vom veni cu două principii de bază. Primul și cel mai important este acela că la muncă egală, este important să avem pensii egale. Și cel de-al doilea principiu important este respectarea contributivității.

Citește și: Noi reguli la vechimea în muncă. Perioadele care aduc punctaj la stabilirea pensiei pentru români

Prin urmare, prin noua lege a pensiilor, încercăm să arătăm că și în România se poate și să arătăm că în România se poate și fără inechități. Fiindcă, din păcate, avem pensionari care au ieșit la pensie în perioade diferite, care au avut aceeași muncă, care au avut situații și parcurs profesional similar, dar cu toate acestea au pensii diferite.

Avem situații în care femei și bărbați, în aceleași condiții, au pensii diferite și nu în ultimul rând avem, în interiorul celor 1,2 milioane de pensionari care beneficiază de indemnizația minimă socială, din păcate, situații disproporționale.

Citește și: Pensionarii români ale căror pensii aproape se vor dubla după recalculare! Ministrul Muncii: ”Diferența este consistentă!”

Aceștia meritau a fi diferențiați, fiindcă este foarte important ca fiecare dintre noi, și prin sistemul public de pensii, să simțim că suntem respectați de statul român și, în același timp, să simțim că munca și stabilitatea în muncă ne sunt recunoscute”, a mai explicat Simona Bucura Oprescu în emisiunea Sinteza Zilei

×
Citește mai multe din Sinteza zilei
» Vezi toate știrile din Sinteza zilei
Cele mai noi știri
Parteneri
x close