Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Modul simplu prin care puteți calcula singur câți bani veți primi în plus la pensie, din septembrie

Modul simplu prin care puteți calcula singur câți bani veți primi în plus la pensie, din septembrie

Guvernanții au tot prezentat, în ultimele zile, care este noua formulă de calcul a pensiilor. Cu toate acestea, puțini sunt românii care au înțeles cum pot afla câți bani vor câștiga în plus din luna septembrie a anului următor.

de Laura Dinu    |    08 Noi 2023   •   00:00

Invitată în platoul emisiunii Sinteza Zilei, de la Antena 3 CNN, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat cum își poate calcula fiecare român în parte suma pe care o va primi la pensie după recalculare.

”Formula de calcul pentru pensie constă în valoarea punctului de referință înmulțit cu totalul punctelor acumulate”, a explicat Simona Bucura Oprescu. 

Dar să le luăm pe rând. 

”Totalul punctelor acumulate constau în punctele de contributivitate, punctele necontributive pentru perioadele asimilate (șomaj, armată, facultate) și punctele de stabilitate, cele obținute datorită vechimii în muncă.  

Totalul punctelor acumulate se înmulțește cu valoarea punctului de referință.

Cum se calculează valoarea punctului de referință

Valoarea punctului de referință este de 71 de lei acum, și va fi 81 de lei începând cu 1 ianuarie 2024. Pe de altă parte, punctul de pensie este acum 1785 de lei. Începând cu 1 ianuarie, punctul de pensie va fi 2032 de lei.

Valoarea punctului de referință se calculează împărțind valoarea punctului de pensie din 2024 la 25. 25 reprezintă media stagiilor de cotizare după toate legile pensiilor publice pe care noi le-am avut în România. 2032 de lei împărțit la 25 ne dă o valoare a punctului de referință de 81 de lei.

Cum aflăm valoarea totală a pensiei

Această valoare a punctului de referință se înmulțește cu numărul total de puncte și vom afla valoarea pensiei. 

Românii ar trebui să rețină doar faptul că în 2024 valoarea punctului de referință este de 81 de lei și fiecare dintre ei are numărul de puncte. Și astfel pot calcula valoarea pensiei pe care o vor avea de la 1 ianuarie. 

După recalculare, în cazul a peste 3 milioane de români, datorită punctelor de stabilitate și altor bonusuri pe care le avem în lege, pensiile vor crește”, a explicat Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN.  

Exemplu de calcul

”Avem, în mod concret, și un exemplu de calcul, pentru a arăta cum se aplică formula. Calculăm câte puncte are salariatul din exemplu nostru.

De exemplu, un salariat care a avut un salariu mediu brut, a contribuit 36 de ani la sistemul de pensii. Acestea sunt puncte contributive.

(1 punct de pensie x 36 de ani = 36 de puncte)

cu o facultate de cinci ani, armată șase luni, șomaj 6 luni, în total șase ani, pentru care primește puncte necontributive, 

(0,25 puncte x 6 ani =1,5 puncte).

Și apoi avem punctele de stabilitate, având în vedere că este o persoană care a contribuit 36 de ani, asta înseamnă că vom avea:

  • 0,5 puncte pentru perioada 25-30 de ani x 5 ani,
  • 0,75 de puncte pentru perioada 30-35 de ani x 5 ani
  • 1 punct pentru perioada 35-36 de ani x 1 an

Asta înseamnă în total 6,5 puncte.

Pentru a vedea totalul punctelor de pensie vom aduna punctele contributive cu punctele de stabilitate și cu punctele necontributive și vom obține un punctaj de 44 de puncte.

Apoi vom înmulți totalul punctelor acumulate cu valoarea punctului de referință, de 81 de lei, ceea ce înseamnă o valoare a pensiei de 3564 de lei”, a mai explicat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close