Antena 3 CNN Economic Tot mai mulți români aleg Pilonul III de pensie! Cum putem retrage banii și cum aflăm cât am economisit

Tot mai mulți români aleg Pilonul III de pensie! Cum putem retrage banii și cum aflăm cât am economisit

Mulți dintre români au început să se îndrepte spre o nouă variantă de economisire, numită pilonul 3 de pensii, administrată de companiile private.

Tot mai mulți români aleg Pilonul III de pensie! Cum putem retrage banii și cum aflăm cât am economisit
Sursa foto: Getty Images
de Ioana Ciobanu    |    07 Feb 2023   •   09:39

Contribuția poate fi de maximum 15% din salariul brut. Iar banii pot fi scoși și eșalonat, însă după împlinirea a 60 de ani. Iar angajatul trebuie să contribuie cel puțin 7 ani și jumătate.   

Peste jumătate de milion dintre salariații din România au contribuit deja și au strâns într-un cont, în medie, câte o mie de euro. 

Însă dacă aleg să contribuie cu o sumă mai mică sau egală cu 400 de euro pe an prin angajator, pot scuti niște bani pe care, oricum, i-ar fi dat pe impozit. Și asta deoarece banii cu care se contribuie la Pilonul 3 se scad din baza impozabilă. Cu alte cuvinte, impozitul pe venit va fi mai mic. 

Înainte de hotărî cât punem de-o parte prin pensia facultativă, specialiștii recomandă să facem un calcul cu administratorul pe care îl alegem. 

”Relația dintre participant și administrator trebuie să fie, și e încurajat să fie, mult mai activă, din moment ce este un gest facultativ, o decizie personală de a contribui cu diverse sume”, explică Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF.  

Citește și: Câţi bani au adunat românii în sistemul privat de pensii. Cum puteţi afla contul

”Marea majoritate a administratorilor de Pilon 3 au o aplicație online care este accesată printr-un cont cu parola. Puteți afla tot istoricul contribuțiilor pe care le-ați avut”, explică și Radu Crăciun, președinte APAPR. 

Tot prin intermediul aplicațiilor aflăm și suma pe care am adunat-o până acum. În plus, administratorul trebuie să ne trimită anual o scrisoare cu toate aceste informații, până în momentul în care putem accesa fondul. 

Condițiile pentru a scoate banii din Pilonul trei sunt: 

  • Vârsta, adică nu mai devreme de 60 de ani  

  • Minim 90 de contribuții plătite, nu neapărat consecutive  

Desigur că aceste condiții nu se aplica în cazul pensiei de invaliditate sau în cazul decesului, atunci când moștenitorii pot ridica banii integral și imediat. 

După pensionare, acești bani vor veni sub forma unei sume periodice, diferite față de pensia de stat.

Banii din Pilonul 3 pot fi lăsați moștenire sau pot fi scoși mai devreme doar în cazul pensionării anticipate sau în caz de invaliditate. 

×
Subiecte în articol: pilonul III
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close