Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Câţi bani au adunat românii în sistemul privat de pensii. Cum puteţi afla contul

Câţi bani au adunat românii în sistemul privat de pensii. Cum puteţi afla contul

Pilonul I, II și III de pensii sunt în continuare o dilemă printre români. Sunt foarte puțini cei care au toate informațiile despre contribuții, despre suma acumulată și modul în care pot intra în posesia banilor. Iată ce putem face.

Câţi bani au adunat românii în sistemul privat de pensii. Cum puteţi afla contul
Sursa foto: Pexels | Pixabay
de Claudia Popovici    |    03 Feb 2023   •   18:49

Sistemul privat de pensii a venit cu o serie de schimbări. Mai exact, acum moștenitorii pot încasa toți banii după decesul celui care cotizează la Pilonul II în sistemul privat de pensii.

În Pilonul II de pensii sunt înscriși aproximativ 8 milioane de români care contribuie obligatoriu.

Cele 7 fonduri existente au început anul foarte bine, iar acest lucru a fost scos în evidență și de ultimul raport săptămânal al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Activele totale ale acestor fonduri au crescut cu 4,18 %. Majoritatea românilor, deși cotizează cu 3, 75 % din salariu către pilonul 2 de pensii nu știu la ce fond sunt și asta din cauză că administratorul a fost selectat aleatoriu la angajare.

"Din păcate, nu știu", spune o femeie.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, detalii exclusive despre creşterea salariului minim, posibilă de la 1 iunie: "Da, PSD susţine aceste măsuri"

Sistemul privat de pensii: Care sunt diferențele între Pilonul I,II,III

Diferențele dintre pilonii de pensie sunt esențiale. Pilonul I este pensia de la stat. O primim după ce au îndeplinit criteriile necesare de pensionare.

Pilonul II este pensia privată, obligatorie pentru cei cu vârsta de până în 35 de ani și opțională pentru cei care au între 35 și 45 de ani. O parte dintre contribuții le la bugetul de asigurări sociale ajung în acest pilon.

Câţi bani au adunat românii în sistemul privat de pensii. Cum puteţi afla contul

Pentru a afla la ce fond de pensii suntem, accesăm site-ul Autorității de Supraveghere Financiară. Acolo apăsăm pe butonul află la ce fond de pensii ești.

Se completează cererea de informații cu nume, prenume și CNP. Așa aflăm care este administratorul.

După ce am aflat care este administratorul și vrem să aflăm suma pe care o avem, pur și simplu intrăm pe site-ul fondului de pensii.

Iar după ce îndeplinim condițiile de pensionare putem retrage suma printr-o cerere adresată administratorului.

Sistemul privat de pensii: Cum putem încasa banii

Încasarea se face sub formă de plată unică sau în varianta plății eșalonată, pe maximum 5 ani.

90 % dintre români aleg prima variantă, adică retrag toți banii o dată.

"Este esențial se află fiecare la ce fond de pensii contribuie, pentru că legea îl protejează și, în același timp, dă șansa fiecărui participant la fondul de pensii private să ia o decizie cu privire la soarta banilor lui.

Urmărind performanța fondului de pensii la care participă, poate să hotărască dacă rămâne în continuare, participa la acest fond de pensii sau se decide să se mute la un alt fond de pensii care i se pare mai atractiv", spune Daniel Apostol, director de comunicare ASF.

Sistemul privat de pensii: varianta Pilonului III a pensiilor facultative

Există și varianta Pilonului III a pensiilor facultative. Pentru aceasta înscrierea se face individual, iar fiecare contribuie cu cât consideră necesar.

Încasarea banilor ulterior se face în aceleași condiții ca la Pilonul III în acest moment, sistemul privat de pensii din România a depășit pragul de 100 de miliarde de lei în active.

Citeşte şi: Modificări majore la Pilonul II de pensii | Unde ajung banii românilor

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close