Antena 3 CNN Actualitate Modificări majore la Pilonul II de pensii | Unde ajung banii românilor

Modificări majore la Pilonul II de pensii | Unde ajung banii românilor

Mare parte dintre românii care contribuie la Pilonul II de pensii sunt tineri sau persoane de vârsta a doua. Între timp, legea s-a modificat. Unde ajung banii românilor.

Modificări majore la Pilonul II de pensii | Unde ajung banii românilor
Sursa foto: Posta Romana/Facebook
de Claudia Popovici    |    21 Ian 2023   •   17:49

Deși mai au 20-30 de ani până la pensie, românii se gândesc totuși ce se va întâmpla cu banii lor.

Oficialii au făcut modificări care îi privesc pe contribuabilii la Pilonul II de pensii. Acum, rudele decedaților care au contribuit pot să primească imediat sumele acumulate.

De exemplu, Sorin are 41 de ani şi a contribuit până acum cu peste 20.000 de lei și vrea să fie sigur că fondurile sale și ale familiei nu se vor pierde în cazul unei tragedii.

"Păi, dacă beneficiază în interesul defunctului și au nevoie pentru a organiza evenimentele de înmormântare probabil că e nevoie pentru perioada de atunci, nu pentru când o ieşi.

Nu văd rostul să acorzi o sumă de bani pentru moștenitori. Din momentul când beneficiază și ei de pensie", spune Sorin. 

"Decât să îi ia statul mai bine să ia cineva din familie, mă gândesc", mai spune cineva.

"Păi, depinde de venitul fiecăruia. Unii își permit să susțină, să plătească pentru înmormântare. Pentru unii e mai dificil și atunci ar fi bine veniți", mai spune o femeie.

"În trecut avem situații în care un participant la Pilonul II de pensii practic murea și familia nu se putea ocupa spre exemplu de înmormântare a acelei persoane sau nu se putea ocupa de rezolvarea anumitor chestiuni care bineînțeles necesitau plăți materiale pecuniare, pentru că acei bani ajungeau dacă familia era cotizantă la Pilonul II de pensie, în acel Pilon II a familiei care rămăsese, bineînțeles, supraviețuitoare, care rămăsese în viață", a spus avocatul Adrian Cuculis.

Așa i s-a întâmplat doamnei Carmen Lupoiu după ce soțul acesteia s-a stins din viață.

Familia a vrut să retragă contribuția de la Pilonul II, dar a avut parte de o surpriză neplăcută.

"Surprinzător, fără să ne întrebe cineva și fără să avem să aibă vreun acces din partea noastră, au transferat direct acești bani către fondurile noastre private de pensii.

Și a fost un şoc pentru noi, pentru că noi ne bazam în acel moment pe acești bani", a povestit aceasta.

Între timp, legea s-a modificat, iar rudele pot oricând fie să retragă întreaga sumă, fie să ceară mutarea banilor într-un alt cont de pensii și încasarea lor în tranșe lunare, pe o durată de cel mult 5 ani.

Oficialii au făcut modificări care îi privesc și pe contribuabilii cu handicap. Cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica imediat suma din cont.

Totodată, românii înscriși la Pilonul II de pensii nu mai trebuie să achite comisionul de 0,5 % din sumă atunci când retrag banii.

Acestea nu sunt singurele schimbări. De anul viitor contribuția se va majora cu un procent.

×
Subiecte în articol: Pilon II pensii sistem de pensii
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close