Antena 3 CNN Economic Prețuri uriașe în restaurante, după valul de scumpiri. Cât costă o ciorbă de văcuță și o porție de paste în Centrul Vechi din Capitală

Prețuri uriașe în restaurante, după valul de scumpiri. Cât costă o ciorbă de văcuță și o porție de paste în Centrul Vechi din Capitală

Scumpirile mai mari ca niciodată se simt şi în restaurante. Proprietarii spun că le era imposibil să nu ridice preţurile în condiţiile în care alimentele sunt cu peste 14% mai scumpe. În consecinţă, o ciorbă de văcuţă a ajuns să coste şi 26 de lei.

Prețuri uriașe în restaurante, după valul de scumpiri. Cât costă o ciorbă de văcuță și o porție de paste în Centrul Vechi din Capitală
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iun 2022   •   08:44

La un singur restaurant din Centrul Vechi al Capitalei, meniurile au fost modificate de trei ori.

"Coastele de porc care erau 35 de lei acum sunt undeva la 49,52 de lei. În funcție de locație", spune Răzvan, angajat al restaurantului. 

Dacă pentru o porție de paste un client trebuia să plătească 30 de lei iar pentru o lasagna 33 de lei. Acum, pentru fiecare preparat clientul va trebui să plătească cu 3 lei în plus.

"Da, am umblat la prețuri pentru că s-au scumpit. Și nu așa că sunt mai scumpe și mergem înainte încă trei șase luni. Se scumpesc în fiecare săptămână. În fiecare săptămâna se schimbă prețurile la materia primă. În special la ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, la făină, mezelurile, carne, orice", a precizat Francesco, antreprenor.

"Am suferit foarte mult în toamnă iarnă. A trebuie să aduc și bani de acasă", povestește acesta.

Și pentru preparatele dulci sau pentru un pahar de vin va trebui să scoateți din buzunar mai mult.

"Această înghețată înainte o vindeam cu 8 lei o cupă, pentru două 15 lei iar pentru trei cupe 20 de lei. Acum pentru trei cupe plătim 25 de lei, deci cu 5 lei mai scump, că sunt toate scumpe", spune Kanaan Jaber, un alt antreprenor.

"Scumpirile sunt foarte mari dar eu am o marjă pe care mi-o mențin și, dacă mie distribuitorul îmi crește prețul, automat că trebuie să scumpesc și eu. Crește prețul la vânzare."

Turiştii străini, care veneau bucuroşi în city break la Bucureşti, pentru că preţurile erau mai mici, acum resimt scumpirile drastice.

"Da, ei compară cu anii trecuți când veneau în vizită. Spre exemplu persoanele din Anglia sunt atente. Înainte dădeau pe un pahar de bere 10 lei acum plătesc cel puțin 17, 18 sau chiar 23, în funcție de locație. Deci automat este semnificativă scumpirea, se observă. Din ce în ce mai puțină lume uneori. Oamenii preferă să meargă la supermarket să ia bere sau alcool", a povestit Răzvan.

Patronii de restaurante încearcă să păstreze echilibrul între scumpirile materiei prime şi preţurile produsului final, pentru a nu îşi pierde clienţii. Dacă nu reuşesc, se tem că vor fi nevoiţi să pună lacătul pe afaceri.

×
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close