Antena 3 CNN Economic Previziuni pentru piața imobiliară privind prețurile apartamentelor, în 2024 | Expert imobiliare: "Tendința este în creștere"

Previziuni pentru piața imobiliară privind prețurile apartamentelor, în 2024 | Expert imobiliare: "Tendința este în creștere"

Piața de creditare începe să-și revină după o perioadă foarte grea marcată de costuri de finanțare ridicate. Scumpirile în lanț și ratele tot mai mari i-au făcut pe români să amâne ideea de a-și cumpăra o locuință.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Feb 2024   •   11:07

De la începutul anului, tot mai mulți români caută să ia un împrumut, fie credit ipotecar, fie se gândesc la Prima Casă, pentru a-și cumpăra o locuință.

"Anul 2023 s-a încheiat fabulos pentru vânzătorii de locuințe pentru că numărul înregistrat de tranzacții a fost de trei ori mai mare față de anul 2022, în aceeași perioadă. 

Unul dintre motive reprezintă condițiile mult mai prietenoase pe care băncile le oferă. Dobânzile sunt mai accesibile acum.

În al doilea rând, cota de TVA s-a modificat începând cu 2024 și tot mai mulți români au vrut să beneficieze de acea cotă redusă de 5%", a spus expertul în imobiliare Diana Nicu.

În 2024 cota a fost majorată de la 5% la 9%

Expertul a fost întrebat la ce ar trebui să se aștepte românii. Dacă vor vedea scumpiri ale locuințelor în 2024.

"Analizând toate țările europene, vedem că România se află pe locul doi în topul celor mai accesibile locuințe.

România se dezvoltă din foarte multe direcții, atât ca și infrastructură, cât și ca element politic.

Specialiștii preconizează că inflația urmează să se stabilizeze și să scadă, iar băncile oferă dobânzi mult mai avantajoase, prețurile nu ar avea de unde să scadă.

Am ajuns să avem foarte puține locuințe noi construite în București din cauza problemelor și piedicilor la nivel de autorizări. În plus, au fost foarte multe elemente care au determinat dezvoltatorii să ia o pauză. În acest moment se dezvoltă foarte bine periferiile, pentru că acolo nu există această problemă.

Din toate punctele de vedere, prețurile apartamentelor din București vor crește

Cred că prețul va crește gradual pentru că trebuie să existe și o absorbție a pieței, însă trendul este, cu siguranță, în creștere", a mai precizat expertul în imobiliare.

Întrebată dacă va crește și numărul locuințelor construite anul acesta, expertul a spus: 

"În continuare avem problema cu autorizațiile și câtă vreme nu se va rezolva, numărul de locuințe livrate va fi similar", a spus expertul în imobiliare Diana Nicu, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close