Antena 3 CNN Economic Românii care vor plăti impozite mai mici! Guvernul a luat decizia

Românii care vor plăti impozite mai mici! Guvernul a luat decizia

Camera Deputaților a votat o propunere legislativă care presupune impozite mai mici pentru o anumită categorie de români.

Românii care vor plăti impozite mai mici! Guvernul a luat decizia
Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    07 Mar 2024   •   04:00

Autoritățile locale vor putea stabili reduceri la impozitele pe clădiri și terenuri deținute de persoanele care donează sânge de cel puțin trei ori pe an. Asta presupune o propunere legislativă care a primit, ieri, votul decisiv din Parlament, cel al deputaților.  

Proiectul legislativ vizează, mai exact, schimbarea Codului Fiscal, prin introducerea unor beneficii pentru donatorii de sânge.  

Cu alte cuvinte, consiliile locale vor putea hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire din România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic. 

Reducerea se va putea cumula cu reducerea de 10% de care beneficiază acum cei ce plătesc anticipat impozitul datorat pentru întregul an. 

Totodată, donatorii de sânge ar putea beneficia de reduceri, potrivit viitoarei legi, și în cazul impozitului pe terenuri. 

Detaliile, respectiv nivelul reducerii, dar şi documentele justificative necesare dovedirii efectuării numărului minim de donări de sânge, vor fi stabilite în hotărârea de consiliu local prin care se instituie reducerea impozitului (pe clădiri și/ sau pe terenuri), scrie avocatnet.ro

În proiect nu se stabilește însă nivelul reducerii de impozit ce s-ar putea aplica celor ce donează sânge de cel puțin trei ori pe an. În schimb, sunt detaliați pașii ce vor trebui urmați atunci când, din calculul sumei finale de plătit ca impozit după aplicarea reducerii, nu rezultă o sumă exactă. 

Astfel, în proiect este prevăzut că “pentru determinarea sumei finale datorate, în situația aplicării reducerii instituite prin prezenta lege, se aplică rotunjirea, definită ca operațiunea de stabilire a sumelor datorate bugetelor locale la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin reducere când fracțiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani şi prin majorare când fracțiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari”. 

Potrivit datelor furnizate de inițiatori, în România, “nivelul donării de sânge este cel puțin de două ori mai mic decât necesarul de care au nevoie spitalele și, implicit, pacienții”. 
 
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. 

×
Subiecte în articol: donatori de sânge impozit
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close