Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei "Cine vorbește de impozitare progresivă pe salariile mai mari de 4.000 de lei ori e prost, ori e de rea credință" | Marcel Ciolacu lămurește controversa legată de impozitele pe veniturile românilor

"Cine vorbește de impozitare progresivă pe salariile mai mari de 4.000 de lei ori e prost, ori e de rea credință" | Marcel Ciolacu lămurește controversa legată de impozitele pe veniturile românilor

Premierul Marcel Ciolacu a explicat, la Sinteza Zilei, ce se va întâmpla cu impozitul pe veniturile românilor în perioada următoare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mar 2024   •   22:49

Explicațiile vin în contextul în care, în spațiul public, au apărut informații legate de posibila introducere a impozitării progresive pe salarii.

Ca sursă a informațiilor, presa națională a citat un secretar de stat din Ministerul de Finanțe, dar și o propunere venind de la Banca Mondială, care ar propune o impozitare de 25% pentru salariile care depășesc 4.000 lei.

Marcel Ciolacu: Sunt un susținător al impozitării progresive, dar în condițiile unui echilibru între impozitarea muncii și impozitarea capitalului

Mihai Gâdea l-a întrebat pe Marcel Ciolacu dacă în 2025 salariile românilor vor fi impozitate progresiv.

"Nu! Sunt unul din susținătorii impozitul lui progresiv, dar noi avem cea mai mare impozitare a muncii din Europa.

De ce? Pentru că impozitarea pe capital este cea mai mică. Peste tot în lume unde ai venituri cumulate - din chirii, din arende - ele se adună într-un coș. În momentul în care depășești anumite praguri, oriunde în lumea îți vine un surplus de impozitare. 

De exemplu: am venituri excepționale. Am cumpărat un teren la periferia Bucureștiului cu 1.000 euro și mâine îl vând cu 10 milioane. Peste tot în lume nu vei plăti 10%, fie că îl vinzi cu 1.200, fie că îl vinzi cu 10 milioane. După anumite praguri, îți vine altă impozitare. Asta-i impozitarea progresivă. O impozitare progresivă pe capital, corelată cu o scădere la impozitarea salariului minim, cum este peste tot în Europa, dar și cu o legislație astfel încât românii, o treime dintre ei, să nu fie plătiți cu salariul minim.

Marcel Ciolacu: Dacă scădem impozitarea la salariul minim, ne trezim că, din o treime, se fac două treimi dintre românii care lucrează pe salariul minim

Că, dacă acum Guvernul Ciolacu hotărăște să scadă impozitarea la salariul minim pe economie, o să ne trezim că de la o treime se fac două treimi (de angajați plătiți) cu salariul minim, fiindcă se face optimizare fiscală.

Deci, asta înseamnă că trebuie să facem o reformă fiscală. Această reformă fiscală nu trebuie să o facă dl. secretar de stat. Eu mă așteptam ca dânsul să muncească, nu să facă calcule. O reformă fiscală discutată la televizor și luată decizia, dar nu într-o lună, ci (discutată) în șase luni.

Reforma fiscală este trecută în PNRR, în cererea de plată numărul patru, dar ea va avea efecte, dacă vreți, după părerea mea, în anul 2026.

Eu n-am nimic cu cota unică, însă nu putem vorbi de o schimbare a impozitării dacă nu am făcut digitalizarea ANAF.

Cerința cea mai mare a Comisiei Europene este să nu mai existe excepții. 'Dacă ați hotărât că e TVA-ul 19%, TVA-ul trebuie să fie 19%.' 

Și le-am explicat ce înseamnă la alimente și la medicamente o creștere de TVA, ce criză socială, ce inflație s-ar declanșa în România.

Orice procent de creștere a TVA-ului duce la o mărire a inflației.

Marcel Ciolacu: Cine a spus de impozitarea progresivă suplimentară progresivă a salariilor peste 4.000 de lei, ori e prost, ori e de rea credință

Deci trebuie să găsești un echilibru, astfel încât, dacă vii cu TVA-ul (crescut), să crești și veniturile, pentru a nu crește inflația. Și au înțeles perfect (cei de la Comisia Europeană). Au zis: 'Aveți dreptate. Noi vrem să scoateți restul de aveți 500 de excepții. Ați măcelărit sistemul fiscal din România. Ba le-a schimbat guvernul, ba le-a schimbat Parlamentul.'

Trebuie să ne așezăm la masă, să avem o reformă fiscală. Asta nu înseamnă că se măresc taxe.

Înseamnă o balanță foarte clară între impozitarea muncii și impozitarea capitalului. Că va fi pe cotă unică, că va fi pe impozit progresiv, nimeni nu știe acum. Ne dăm, toți, cu părerea, neavând calculele și simulările cele mai bune. Eu nu exclud niciuna dintre variante, cu toate că îmi doresc (impozit progresiv). Asta nu înseamnă că vin cu o impozitare progresivă pe salariu. Nu poți să vii acolo unde ai impozitarea cea mai mare.

A, când ai venituri cumulate din 10 părți și ai ajuns la 100.000 euro pe lună, ai alt prag de impozitare. Așa-i peste tot în lume. N-a inventat România impozitarea progresivă. Nu cred că putem vorbi de impozitare (progresivă) peste 4.000 lei. Cine a spus acel lucru, ori e prost, ori de rea-credință", a spus Marcel Ciolacu la Sinteza Zilei.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close