Antena 3 CNN Economic Românii care ar putea plăti impozit suplimentar pe case | Informaţia din Documentul austerităţii

Românii care ar putea plăti impozit suplimentar pe case | Informaţia din Documentul austerităţii

Românii ar putea plăti impozite mai mari pe case, dacă imobilele depăşesc un anumit prag, se arată în draftul de ordonanță pregătit de coaliția de guvernare.

Românii care ar putea plăti impozit suplimentar pe case | Informaţia din Documentul austerităţii
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    02 Aug 2023   •   02:00

Un draft al OUG privind măsurile fiscale ale guvernului Ciolacu a fost prezentat la Antena 3 CNN. Având în vedere că este un draft, este posibil să apară unele modificări.

Până atunci, conform draftului, unii români ar putea plăti un impozit mai mare pe locuinţe, dacă valoarea cumulată a acestora depăşeşte 2.5 milioane de lei.

De asemenea, ar putea creşte şi impozitul la vânzarea de locuințe.

Impozit pe clădirile cu valoare de peste 2,5 milioane lei

Românii ar putea plăti un impozit suplimentar de 1% pentru proprietățile cumulate care depășesc 2,5 milioane lei.

Referitor la proprietățile imobiliare, sunt obligate la plata impozitului pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România şi a căror valoare impozabilă calculată potrivit depășește 2.500.000 lei, adică circa 500.000 de euro. 

Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

Crește impozitul la vânzarea de locuințe

"La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacţiei prin aplicarea următoarelor cote:

a) 5% pentru construcţiile de orice fel şi terenurile aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deţinute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;

b) 3% pentru imobilele descrise la lit. a), deţinute o perioadă mai mare de 3 ani", se mai arată în draftul austerităţii. 

Principalele măsuri din draftul austerităţii

IMPOZIT PE CLĂDIRILE CU VALOARE DE PESTE 500.000 EURO

Impozit suplimentar de 1% pentru proprietățile cumulate care depășesc 2,5 milioane lei

Referitor la proprietățile imobiliare, sunt obligate la plata impozitului pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România a căror valoare impozabilă calculată potrivit titlului IX Impozite și taxe locale depășește 2.500.000 lei. Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

CREŞTE IMPOZITUL PE DIVIDENDE LA 10%

De asemenea, ordonanța prevede că veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv se impozitează cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final

CREŞTE TVA DE LA 5% LA 9%

1. livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică

2. serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice

3. livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

4. livrare de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare - persoane fizice şi juridice, inclusiv spitale, dispensare medicale

5. livrarea de energie termică în sezonul rece - populaţie, spitale publice sua private, ONG-uri

6. livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă

7. livrarea de produse ortopedice

PRODUSELE CARE VOR AVEA TVA 9% ÎN CONTINUARE

- alimente, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor

- băuturile alcoolice şi neacoolice

- alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 5g/100g produs

CREŞTE IMPOZITUL PENTRU IMM-URI

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

- 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei 

- 3% pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 300.000 lei

- 3% pentru microîntreprinderile care desfăşoară activități de editare a jocurilor de calculator, restaurante, activităţi de alimentație (catering) pentru evenimente, baruri și alte activități de servire a băuturilor, activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, activități de asistență medicală generală, activități de asistență medicală specializată, activități de asistență stomatologică, alte activități referitoare la sănătatea umană.

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close